Innhold
Arealregnskap i kommuneplanes arealdel
Bruk av arealregnskap og -analyser
Arealregnskap og arealanalyser har gitt Ringerike kommune muligheten til å tallfeste planforslagets påvirkning på ulike arealkategorier som er viktige for jordvern, karbonlagring, naturmangfold og friluftsliv og styrker politikernes beslutningsgrunnlag. I arbeidet med planforslaget ble arealanalyser benyttet både i konsekvensutredningen av hvert enkelt arealinnspill, vurdering av alternativer og vurdering av samlede virkninger. Arealanalyser ble brukt både i vurderingen av hvilke byggeområder som er foreslått endret til LNF‐formål og i vurderingen av nye forslag til byggeområder. Blant annet ble arealenes viktighet som karbonlagre (i tillegg til mange andre hensyn) tillagt vekt i vurderingen av arealinnspill, f.eks. større vekt på å ikke bygge ut i skog med høy bonitet eller myr. Det har også gjort at Ringerike kommune har kunnet beregne hvor store klimagassutslipp fra arealbruksendringer som vil oppstå avhengig av hvilke og hvor store arealer som åpnes for utbygging i forbindelse med revidering av kommuneplanens arealdel. Dette er omtalt i kapittel 5.2.5 om planens påvirkning på naturlige karbonlagre og kapittel 6.2 om samla virkninger i planbeskrivelsen til høringsforslaget.
Les planbeskrivelsen og mer om revidering av kommuneplanens arealdel på denne siden
Klimasatsprosjekt innen klimavennlig areal- og transportplanlegging
Ringerike kommune har jobbet med metodikken for arealanalyser- og regnskap som et del av et prosjekt innen klimavennlig areal- og transportplanlegging. Ringerike kommune fikk støtte til dette prosjektet i 2020.
Les om klimasatsprosjektet her
Presentasjoner
Ringerike kommune har holdt flere presentasjoner om bruk av arealregnskap. Du kan se presentasjonene i PDF-format nedenfor.
Orientering om revidering av kommuneplanens arealdel - kommunestyret i Ringerike kommune mars 2023
Arealregnskap og bruken av arealregnskap ifm. revidering av arealdelen