Innhold
Nå jobbes det for passasjertog mellom Roa og Hokksund igjen
Togring Viken Vest
Både regionene Hadeland og Ringerike har i dag et svært dårlig kollektivtilbud med tog, til tross for det ligger 85,99 kilometer med operativt jernbanenett på strekningen.
Slik har det vært i flere tiår.
I dag brukes skinnene kun av godstog og stasjonene er stengt.
Med minimalt behov for investeringer i infrastrukturen ser regionene nå for seg et togtilbud som kan revolusjonere både kollektivhverdagen lokalt og i våre regioner – men også avlaste og utvikle presseområder i osloregionen.
Forrige fredag fikk skinnene igjen frakte passasjerer. Da toget kjørte ut fra Grindvoll stasjon var det lastet med over 80 personer, som alle ønsket å høre mer om prosjektet Togring Viken Vest.
Vel fremme på Hokksund stasjon etter en historisk togtur. Fra venstre Syver Leivestad (ordfører, Hole), Andreas Kagiavas Torp (ordfører, Krødsherad), Kristine Belsby (varaordfører, Jevnaker), Sunni Grøndahl Aamodt (ordfører, Modum, Runar Johansen (ordfører, Ringerike), Gunn Elisabeth Alm Thoresen (ordfører, Gran), Margaret Frøisli (varaordfører, Lunner) og Cecilie Knibe Kroglund (statssekretær, samferdselsdepartementet). Foto: Jevnaker kommune
Slik fikk regionene Hadeland og Ringerike demonstrert det unike for prosjektet: Togskinnene er på plass og vedlikeholdt. Det eneste som mangler er passasjertog. Investeringene for å få dette tilbudet på plass er dermed svært små.
Blant de inviterte passasjerene var det både politikere fra alle nivå, representanter fra samferdselsaktører, turistnæring og kommuneadministrasjoner. Samferdselsdepartementet var representert ved statssekretær Cecilie Knibe Kroglund.
Dette er prosjektet
Fagansvarlig for næring Lina-Maria Linge i Ringerike kommune og næringsrådgiver Hans Tollef Solberg i Jevnaker kommune sikret deltakerne faktainformasjon om prosjektet.
Hans Tollef Solberg fra Jevnaker kommune og Lina-Maria Linge fra Ringerike kommune ga deltagerne kunnskap om prosjektet under stoppet på Hønefoss før togturen fortsatte til Hokksund. Foto: Ringerike kommune
Kort fortalt
- Målet er å reetablere persontrafikk med tog på strekningen Roa–Hønefoss–Hokksund, og med korresponderende forbindelser til Oslo i begge ender.
- 18 avganger i døgnet, som i praksis gir timesavganger det meste av døgnet.
- Dette er anslått å gi et potensiale på over 360 000 reisende årlig.
- Flere alternativer har vært vurdert, men det jobbes nå for et såkalt matetilbud, eller pendeltog, mellom Roa og Hokksund. Passasjerene som skal reise videre må bytte tog.
- Kartlegging viser at realisering er mulig, og vil gi stor samfunnsøkonomisk gevinst for kommunene langs strekningen. I tillegg vil det bedre beredskapsstrukturen.
Kortere avstand til Oslo
Et bedre kollektivtilbud er viktig for at regionen skal fortsette å være – og bli enda mer – attraktiv.
Bedre muligheter til å være mobile vil bidra til en større felles bo- og arbeidsmarked når regionene Ringerike og Hadeland knyttes tettere til Stor-Oslo.
I tillegg til bedre grunnlag for befolkningsvekst og med det mer kompetanse til næringslivet, vil det også bringe flere gjester til reiselivet.
Nesten halvparten av de internasjonale turistene til Norge reiser uten bil, ifølge en rapport utarbeidet på oppdrag fra Innovasjon Norge. «Kun en time fra Oslo» er ikke bare når det knapt nok er mulig å reise kollektivt til disse regionene.
Kristin Helgaker og Kari Roll-Matthiesen fra Kistefos var fredag turismens sannhetsvitner og fortalte surrealistiske historier om folk som har vært gjennom en labyrint for å komme seg til regionenes største internasjonale trekkplaster.
Like forbi går togskinnene.
Dette er gjennomførbart
Kommunedirektør Håvard Ulfsnes i Jevnaker er prosjektleder for Togring Viken Vest.
– Togturen viser at etablering av persontrafikk er både teknisk og praktisk gjennomførbart, sier han godt fornøyd i etterkant av turen.
Han påpeker at det er ikke bra at vi har skinnegang, togstasjoner og infrastruktur som ligger ubrukt når det nesten ikke er annen offentlig kommunikasjon på strekningen utenom skoleskyss eller buss som stopper 72 ganger fra Hønefoss til Hokksund.
– Jeg syns synd på unge og eldre og de som ikke har bil, som ikke kan bruke tilbud i Hønefoss, Oslo eller andre tettsteder i regionen fordi det ikke går et tog. Både politikere og administrasjon i våre kommuner vil jobbe videre med å få realisert prosjektet, forsikrer Ulfsnes.
Kommunedirektør i Jevnaker kommune Håvard Ulfsnes, som også er prosjektleder for Togring Viken Vest poengterte at dette er gjennomførbart. Foto: Jevnaker kommune