I perioder med aksellastrestriksjoner, får vi en god del telefoner fra folk som lurer på dispensasjon for å kjøre inn varer. Kommunen behandler ikke søknader om dispensasjon, det er det Statens vegvesen som gjør.
Innhold
Veier
Kommunal vei?
Kommunen har ansvaret for vedlikehold og fremkommelighet på de kommunale veiene, men fylkeskommunen og staten har ansvaret for fylkesveier og europaveier.
En del veier i kommunen er private og driftes av en grunneier, et vel eller et veilag. Bor du (eier eiendom) i en privat vei som ikke har veilag, så har du som bruker av veien likevel en plikt til å vedlikeholde veien.
Ved hjelp av kommunens karttjeneste kan du finne ut hvilke veier som kommunen har ansvaret for. Legg til kartlaget "kommunal vei" under Samferdsel i menyen.
Henvendelser angående øvrige veier må sendes til vei-eier.
Meld feil og mangler via "Tips oss"
For å kunne rette opp feil og mangler på kommunale veier raskt, er det fint å få tips fra innbyggerne.
Tips oss om feil og mangler i følgende kategorier:
- Gatelyspærer som er defekt
- Strekninger med gatelys som er ute av drift
- Skader på gatelysmaster
- Hull i asfalten/grusveien
- Feil på kummer og sluk
- Skader på veiskilt
- Manglende gatefeiing
- Veier som ikke er brøytet/strødd
- Trær/vegetasjon som er trafikkfarlig eller til annen fare.
Har du tips om tiltak for å bedre trafikksikkerhet, kan du lese mer om dette her.
Pågående veioppgraderinger
Rehabilitering av kommunale veier skjer fortrinnsvis i sommerhalvåret, midlertidig lapping av hull gjøres fortløpende etter vær og føreforhold.
Gatelys
Ringerike kommune har en kontrakt med Nettservice Ringerike om drift og vedlikehold av gatelys langs kommunale veier.
Hvis du oppdager noen gatelys som ikke lyser, ønsker kommunen tilbakemeldinger om dette – aller helst via vår meldeportal for Gatelys, da går meldingene direkte til de som skal fikse dem!
Feil og mangler på gatelys skal IKKE meldes inn til driftssentralen til Ringeriks-Kraft Nett.
Oppdager du feil med gatelys langs fylkesveier og statlige veier, må dette meldes til Fylkeskommunens meldeportal (fylkesvei) eller til Statens vegvesen (Riks- og Europavei).
Brøyting, strøing og salting
Hva er kommunens vedlikeholdsansvar?
- Vinterdrift med brøyting, snørydding og strøing av om lag 265 kilometer vei og 33 kilometer gang- og sykkelveier/fortau
- Offentlige plasser, torg, gågater og offentlige parkeringsplasser
Vintervedlikehold av fortau og gang- sykkelveier langs det meste av fylkesveinettet er det Statens vegvesen som har hånd om.
Kommunen har ikke ansvar for snørydding av private arealer eller private avkjørsler.
Eiendommer som ligger langs kommunale veier må påregne å få brøytet snø inn i innkjørsler og eiendommer som ligger inntil veien. Hensynet til kjørbar vei vil alltid vekte tyngre enn ulempene du opplever.
Beboere må selv rydde egen innkjørsel. Å skyve snø ut i offentlig vei eller over til naboen er ulovlig.
Plikter og ansvar for eier av hus eller grunn:
Eier av hus eller grunn mot offentlig sted innenfor grensene til tidligere Hønefoss kommune plikter etter snøfall og takras å rydde fortauet utenfor eiendommen for snø og is, samt strø fortauet når det er glatt (Politivedtekt for Ringerike § 16 og 17).
Brøyterutiner
- Brøyteenhetene rykker normalt ut når det er snøfall med en snødybde på 8 centimeter på gang- og sykkelveier og offentlige parkeringsplasser.
- Veiene skal normalt være gjennombrøytet i løpet av 6-8 timer etter oppstart.
- Brøyting til vinterveibredde og brøyting av kryss, busslommer og lignende utføres umiddelbart etter gjennombrøyting.
Rydding av plasser, gang- og sykkelveier
- Gågater, torg, gang- og sykkelveier brøytes med samme standard som tilstøtende kjørevei. Ved sterkt snøfall prioriteres fremkommeligheten på hovedveinettet.
- Etter snøfall og brøyting vil snø fra gater og plasser så snart som mulig ryddes og kjøres vekk fra områder der dette er nødvendig.
- Snøopplag bør ikke oppta over halve bredden av fortauet.
- Ved fotgjengeroverganger og kryss skal snøopplaget ikke hindre sikt.
- Eier av hus eller eiendom inntil offentlig grunn plikt til å rydde fortauet utenfor eiendommen for snø og is, samt strø fortauet når det er glatt (politivedtektenes § 16 og 17)
Strøing av sand eller salt
- Veinettet strøs normalt ikke på vanlig vinterføre eller når det snør. Når forskriftsmessig skodde kjøretøy får problemer med å komme fram på grunn av is, strøs det med sand eller salt etter behov.
- Det strøs først punktvis i vanskelige stigninger, kurver, mot veikryss og på utsatte fotgjengerarealer.
- Ringerike kommune tilstreber å redusere bruk av salt i veivedlikeholdet, og kun noen få veistrekninger blir saltet ved snøvarsel eller værforandringer ved ca 0 - grader C.
Vinteraksellast
Aksellastrestriksjoner på kommunale veger blir vanligvis innført rett etter påske og blir vanligvis opphevet rundt 17. mai. Når aksellastrestriksjonene blir innført og når de blir opphevet annonserer vi i lokalpressen, under nyheter på våre nettsider og med skilting på berørte veier.
Disse er unntatt fra forbudet:
- utrykningskjøretøy
- renovasjonskjøretøy
- tømming av septik
- kjøretøyer i arbeid med nødvendige reparasjoner på strømnettet
- rutegående kollektivtrafikk
- for- og melketransport i bulk
- bergingsbiler
- kjøretøy/maskiner for offentlig vegarbeid
Dispensasjoner for andre typer transporter enn de som er nevnt vil normalt ikke bli gitt.
Gatefeiing
Vårfeiing på kommunale veier og plasser foregå med oppstart i Hønefoss sentrum og bynære områder. Deretter vil feiemannskapene jobbe seg utover i distriktene i kommunen.
Vi får veldig mange henvendelser angående feiing, med spørsmål om når vi kommer til ulike steder. Svaret er at kommunen hver dag benytter det feiemateriellet som er tilgjengelig, men vi kan dessverre ikke gi noe nøyaktig tidspunkt for når det kommer til å bli feid akkurat hos deg. Feiingen starter litt forskjellig hvert år på grunn av snøsmeltingen.
Trafikksikkerhet
Grunnlaget for alt trafikksikkerhetsarbeid i Norge er nullvisjonen - en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller livsvarig skadde i trafikken. Trafikantene og myndighetene har et delt ansvar for trafikksikkerheten.
Trafikksikkerhetsplan 2021-2025
Vegetasjon / hogst
Kommunen klipper årlig gress/kantvegetasjonen langs vegnettet for å ivareta trafikksikkerheten. Noen steder må vi også fjerne busker, når er behov for det.
Om det står trær ved kommunal vei som oppfattes som trafikkfarlig eller må fjernes av andre grunner kan dette meldes til kommen via «Tips oss»
Fri sikt
Å sørge for fri sikt langs veiene er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i lov. Det er du som bor langs veien, som er ansvarlig for å klippe hekk og busker på eiendommen din, slik at det er god sikt ved veikryss og ved avkjørselen.
Mange må krysse gang- og sykkelvei for å kjøre ut på bilveien. Da er det spesielt viktig at hekker, trær eller gjerder ikke hindrer sikten, slik at du oppdager andre trafikanter i tide til å stoppe.
Gjerder og høye, tette hekker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i veikryss kan gjøre det uoversiktlig for både bilister, syklister og gående. Dette er en utfordring i sommermånedene og spesielt ved skolestart.
For vegetasjon ved private veier og avkjøringer gjelder følgende veileder
Veileder for klipp av hekk og busker
Grøfter og drenering
Kommunen er opptatt av å holde grøfter, stikkrenner, sluk og overvannsledninger åpne. De siste årene har det vært hyppigere med styrtregn og dette utgjør større fare for skader på både veien og nabo-eiendommer dersom overvannssystemene går tett.
Gjenfylling av grøfter er ikke tillatt
Overvann fra private eiendommer skal ikke føres ut på offentlig vei. Dersom drensrenner eller rister legges i avkjørsel, skal dette i sin helhet legges på egen grunn.
I henhold til forskrift til Vegloven er det eier eller bruker av avkjørsel som har ansvar for at rør og stikkrenner holdes ved like, slik at grøftevannet kan renne fritt videre. Kommunen kan etter forskriften pålegge eier eller bruker av avkjørsel å utbedre eventuell mangel.
Relevant lovgivning
Forskrift om alminnelige regler om bygging og vedlikehold av avkjørsler fra offentlig veg
Tungtransport og veibelastning
Informasjon om grensene for tillatt totalvekt og akseltrykk på veiene i Ringerike kan du finne på vegkart.no eller i veglistene for fylkes- og kommunale veier.
Kommunen kan skilte med redusert aksellast/totalvekt og begrensningen vil gjelde fra det tidspunkt skiltene settes opp.
Søknad om dispensasjoner for kjøretøyer som er tyngre en veienes oppgitte totalvekt/aksellast sendes til Statens vegvesen.
Gågaten/torvet - kjøretillatelse
Innkjøring i gågateområdet i forbindelse med Søndre Torv er forbudt, unntatt for varelevering og renovasjon i tidsrommet 18.00 - 10.00.
Dispensasjoner for enkeltturer eller hendelser kan gis av politiet, men det skal føres en streng dispensasjonspraksis. Generelle eller faste dispensasjoner skal ikke innvilges
Du kan lese byreglementet der dette er fastsatt.