Du er her: Hjem / Skriftspråk og særskilte språkrettigheter

Innhold

    Skriftspråk og særskilte språkrettigheter

    Opplæringsloven kap. 3 beskriver valg av skriftspråk i kommunen og særskilte språkrettigheter for elever.

    Hovedmål i Ringerike

    I Ringerike kommune er båkmål hovedmålet for skolene. 

    • På 1.-7. trinn kan foreldre velge om læremiddel skal være bokmål eller nynorsk, men rettigheten trer ikke ikraft før foreldrene ber konkret om dette. 
    • PÅ 8.-10. trinn kan elevene velge selv "om dei skal bruke bokmål eller nynorsk som hovudmål, og om læremidla skal vere på bokmål eller nynorsk."
    § 3-1.Bokmål og nynorsk for elevane i grunnskolen

    Elevane skal ha opplæring i bokmål og nynorsk. Departementet kan gi forskrift om fritak frå opplæring i eitt av skriftspråka for elevar som får opplæring etter §§ 3-23-33-4 eller 3-6.

    Elevar på 1. til 7. trinn skal i det skriftlege arbeidet bruke det skriftspråket som kommunen har vedtatt som hovudmål for skolen. Foreldra til elevane vel om læremidla skal vere på bokmål eller nynorsk. Elevar på 8. til 10. trinn vel sjølve om dei skal bruke bokmål eller nynorsk som hovudmål, og om læremidla skal vere på bokmål eller nynorsk.

    Når minst ti elevar på eitt av trinna 1 til 10 i ein kommune ønskjer eit anna skriftspråk som hovudmål enn det som er vedtatt for skolen, har dei rett til å bruke og å få opplæring på dette skriftspråket i ei særskild gruppe. Går ti eller fleire av desse elevane på den same skolen, har dei rett til å få opplæringa der. Er elevane spreidde på fleire skolar i kommunen, avgjer kommunen kva skole dei skal få opplæringa på. Retten til å få opplæring i ei særskild gruppe står ved lag så lenge det er minst seks elevar att i gruppa.

    Dersom skolestrukturen i kommunen gjer at elevar må overførast til ein skole med eit anna hovudmål enn elevane hadde på 1. til 4. trinn, har dei rett til å bruke og å få opplæring på det hovudmålet dei hadde. Dei har rett til opplæring i faget norsk i ei særskild gruppe, same kor mange dei er.

    Opplæring i samisk

    Jmf opplæringsloven § 3-2 har samiske elever "rett til opplæring i anten nordsamisk, sørsamisk eller lulesamisk."

    Fra 1.-7. trinn velger foreldrene for barnet, og fra 8. trinn kan eleven selv velge om de (fortsatt) ønsker undervisning i samisk.

    Krav for undervisning i kommunen

    Når minst ti elever i en kommune ønsker opplæring i og på samisk, har de rett til det. Kravet om minst ti elever gjelder totalt for alle klassetrinnene i kommunen, og kommunen kan selv bestemme at opplæringen skal tilbys på en eller flere skoler i kommunen. Når et opplæringstilbud settes i gang, skal det opprettholdes så lenge det omfatter minst seks elever totalt i kommunen.

    Fjernundervisning

    Kommunen har ansvaret for at kravene i opplæringsloven med forskrifter blir oppfylt. Dette betyr at de har det overordnede ansvaret for at elevenes rettigheter til samisk opplæring blir fylt.

    Hvis det ikke finnes lærere som kan undervise i samisk språk, kan opplæringen eller deler av opplæringen gis som fjernundervisning, så lenge det er trygt og pedagogisk forsvarlig.

    Les mer her

    Retten til opplæring i og på samisk | udir.no

    Andre særskilte språkrettigheter

    Kvensk eller finsk: oppl § 3-3

    Norsk tegnspråk: oppl § 3-4

    Punktskrift: oppl § 3-5

    Særskilt språkopplæring: oppl § 3-6

    Innføringsopplæring for elever med kort botid i Norge: oppl § 3-7

    Opplæringsloven (se kap 3)

     

    Siste endret: 27.03.2025

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?