Du er her: Hjem / Kultur og Fritid / Kulturrunden / 5 Hønefoss Brug - en internasjonal suksess

Innhold

    5 Hønefoss Brug - en internasjonal suksess

    Skilt 5 Hønefoss Brug. Foto: Dag Fekjær Johansen

    Foto: Dag Fekjær Johansen

    Etableringen av Hønefoss Træsliperi

    Ingeniør Christian Anker (1840-1912) fra Rød Herregård i Halden kjøpte i 1873 møller og sager av tyskeren Carl Theodor Arnemann og sikret seg seinere alle eiendommer i Hønefossen. Den driftige og innovative Anker etablerte Norges første ferdighusbedrift i under navnet Hønefos Brug, og deretter startet han i 1881 Hønefos Træsliperi.

    Da han kjøpte seg opp ved fossen, var tanken å produsere tremasse til avisproduksjon, men siden det var etablert sliperier langs mange vassdrag i landet, hadde prisene falt. I påvente av bedre tider ble vannhjulene til møllene og sagene modernisert og produksjonen av ferdighus satt i drift.

    Da de økonomiske konjunkturene bedret seg, realiserte Anker planene om sliperi, og i 1881 sto det såkalte C-sliperiet i Arnemannsveien 3 ferdig. Det første året produserte det 4 500 tonn tremasse.

    Som bestyrer for det nye sliperiet ansatte han August Wahlstrøm, et teknisk geni og en ruvende leder. Etter en tid røk de uklare, men Wahlstrøm kom tilbake til Hønefoss Brug da Lloyds Ltd. overtok eierskapet. Hans private bolig er det største og mest iøynefallende av de bevarte husene i Hammerbrogaten. 

    Så tidlig som i 1885 produserte fabrikken strøm til eget bruk, og i 1893 inngikk Hønefoss by en leieavtale om gatelys i byen.

    Bedriften kjøpes av Edward Lloyd Limited (Lloyd Ltd.)

    For å skaffe kapital til nye industriprosjekter solgte Chr. Anker alle eiendommene og hele virksomheten ved Hønefossen til engelske Edward Lloyd Limited (Lloyd Ltd.) i 1893.

    Lloyd Ltd. ønsket sikker tilgang på råstoff til sine papirfabrikker ved Themsen, og i de følgende årene skjedde derfor store investeringer og strukturendringer ved Hønefoss Brug:

    1895: A-sliperiet, basert på varmslipsteknologi, ble bygd.

    1900: L-sliperiet sto ferdig. Samme år ble den siste kornmølla i fossen revet.

    1902: Ny taubane brakte de store tremasse-ballene fra fabrikken og opp til jernbanestasjonen. Ved stasjonen ble det reist to enorme lagerbygg som kunne romme 15 000 tonn tremasse.

    1909: Det var lite rasjonelt å operere med 3 separate sliperier, og det første sliperiet i Arnemannsveien ble lagt ned og ombygd til ny snekkerfabrikk. De to andre sliperiene ble slått sammen slik at all produksjon kom under ett tak. Denne bygningen fikk de vakre barokkpregede jugendgavlene som vi kjenner i dag, og i tillegg ble det bygd en stilig tårnbygning og ny kraftstasjon i samme stil. Det var arkitekt Einar Engelstad som tegnet buene.

    Edward Lloyd hadde gått bort i 1890, men sønnen Frank drev firmaet videre. Ingen engelske representanter bosatte seg i Hønefoss, men August Wahlstrøm ledet bedriften til alles tilfredshet.

    Tiden før 1. verdenskrig var storhetstiden for bedriften. På det meste produserte fabrikken ca. 40 000 tonn papirmasse og sysselsatte nesten 300 arbeidere. Hønefoss Brug var den desiderte hjørnestensbedriften i Hønefoss by.

    Hønefoss og Norderhov kommune kjøper bedriften

    Etterspørselen etter tremasse avtok under 1. verdenskrig, og nå ble kraftproduksjonen mer lønnsom enn industrivirksomheten. Lloyd Ltd. tilbød kommunene Norderhov og Hønefoss å kjøpe bedriften, og i 1918 ble kontrakten underskrevet. Som en del av avtalen ble det bygd ny kraftstasjon i 1920 mot at Lloyds Lld. skulle fortsette å produsere tremasse som leietakere i 14 år. I 1936 trakk Lloyds Lld. seg helt ut, og med dette var et internasjonalt industrieventyr på Hønefoss brakt til ende.

    Nye leietakere

    Hønefoss og Norderhov kommune sto nå med mange ledige bygninger. I det gamle tresliperiet i Arnemannsveien 3 etablerte det seg mange leietakere. Mest kjent var Hønefoss Karosserifabrikk AS og Georg Bentzen AS som hadde mekanisk verksted og butikk mot Arnemannsveien. Bak jugendbuene leide Nasjonal Papiremballasjeindustri AS (Napi) lokaler. De rev den femte buen og bygde et nytt industribygg ut mot fossen i 1958.  Da de flyttet ut, forsvant industrien fra Øya. I stedet etablerte Ringerike Stormarked seg i 1971 med et mangfold av bransjeforretninger, og Fossen Restaurant ble landskjent som danserestaurant, særlig fordi en rekke norske og internasjonale stjerner opptrådte.

    I årene 2011 – 2015 kjøpte Tronrud Eiendom det eldste sliperiet, Øya og Stormarkedet. Sliperibygningen er fullstendig rehabilitert, men har beholdt sitt gamle utseende. Saneringsmodne bygninger vil bli erstattet med leiligheter og næringsbygg, men de verneverdige bygningene og de historiske buene skal bevares som et kulturhistorisk minne om et internasjonalt industrieventyr på Hønefoss. 

    Besøksadresse:

    Arnemannsveien
    3511 Hønefoss
    Siste endret: 28.06.2022

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?