Du er her: Hjem / Kultur og Fritid / Kulturrunden / 3 Stabells gate - byens første handlegate

Innhold

    3 Stabells gate - byens første handlegate

    Skilt 3 Stabells gate. Foto: Dag Fekjær Johansen

    Foto: Dag Fekjær Johansen

    Gammel hovedgate

    Før 1860 endte brua over Hønefossen der Stabells gate starter, og veibiten ned mot Søndre Torv var den desidert travleste i Hønefoss. All ferdsel gjennom byen fra syd mot nord måtte gjennom Stabells gate, og ut av byen kom du lettest via den bratte Riperbakken. Etter at de nye rette bruene over Hønefossen og Kvernbergsund ble bygd i 1861 var ikke lenger Stabells gate den korteste veien gjennom byen, men byggingen av Hønefoss jernbanestasjon i 1868 skapte på ny mer trafikk i denne gaten.

    Den eldste bebyggelsen

    Den eldste bebyggelsen var konsentrert øverst i Stabells gate og i skråningen mot elva (Fossveien). Her ble det bygd lafta småhus for sagarbeidere, men alle er borte i dag. Utover på 1700-tallet vokste det fram vertshus og handelshus i Stabells gate. Mange hus fikk to etasjer slik som Hygengården i Stabells gate 4. Huset fra 1770 er et av de få bevarte 1700-tallshusene i Hønefoss. Fra en midtgangsstue gjennom huset var det tilgang til et par rom på hver side. Haakon Tronrud som eier gården i dag, har bestemt seg for å restaurere huset slik det opprinnelig var. Fram mot 1860 ble Stabells gate og Søndre Torv bebygd med en rekke bygårder i tre, men fra den tid begynte murgårdene å komme.

    Gatenavnet

    I 1770-åra flyttet familien til holtsførster (skogoppsynsmann) Lars Bastian Stabell (1726–1793) inn i den nybygde Hygengården. Sønnen Frederik Wilhelm Stabell ble seinere valgt inn som representant til Eidsvollsforsamlingen, ikke som representant for Buskerud Amt, men fra Aggerhuske Skarpskytter Regiment. Med en viss stolthet kan vi fastslå at Stabellsgate bærer navn etter en av representantene som var med å utforme vår grunnlov.

    Jugendby

    I 1860 ble det første murhuset i Stabells gate bygd. Den seinere Kommunegården hadde fritt utsyn mot fossen og var lenge et landemerke i byen. Her hadde Hønefoss Samlag utsalg av alkoholholdige drikker fra 1884 til 1914, og seinere fikk Vinmonopolet utsalg på samme sted. Kommunen hadde lenge tilhold i huset som ble revet i slutten av 1990-årene.

    Inn på 1900-tallet og fram mot 1. verdenskrig reiste det seg en rekke praktgårder i Stabells gate, alle på oppsiden av gaten. Husene var preget av den nye internasjonale jugendstilen (art nouveau) med plantemønstre og buede former. Typiske bygningstrekk er valmet tak, karnapper og balkonger og buet listverk over vinduene.

    Grand hotell i Stabells gate 8 sto ferdig i 1913, og er jugendstilens mest representative bygning i Hønefoss. Helt tilbake til 1809 har det vært drevet gjestgiveri og skyss-stasjon på stedet, og navnet har endret seg flere ganger. Siste navnet var Jernbanehotellet.

    Etter 1. verdenskrig forsvant mye av interessen for den rene jugendstilen, men noen av særtrekkene ble beholdt. Lokale byggmestere blandet jugendtrekk med tidligere stilretninger som klassisisme, sveitserstil og dragestil til en lokal stil med klengenavnet «byggmesterjugend». At Hønefoss har greid å bevare såpass mange av de jugendinspirerte bygningene, gjør at byen ofte karakteriseres som en jugendby.

    Riksantikvaren har gitt dette komplimentet til byen:

    Området Stabells gate - Søndre Torv er en sentral del av Hønefoss sentrum med høy verneverdi. (…) Her er flere store bygårder i jugendstil med en høy grad av autentisitet og høy arkitektonisk og kunstnerisk verdi. Bygningene viser variasjon innenfor stilperioden. De nybarokke jugend-gavlene på utvidelsen av Hønefoss Brugs sliperi er blitt et symbol for Hønefoss.

    Livlig handlegate

    Stabells gatehar nok alltid vært byens mest fasjonable handlegate, i alle fall fram til gjennomgangstrafikken ble stanset i 1979. Gata fikk brolegning i 1902, og før bilismens tid kunne de som kom med hest og vogn, benytte stallplassen i en av bakgårdene. Det var et allsidig utvalg av bransjeforretninger, og til og med produksjon av ski fant sted hos Alme&Brodahl øverst i gata.

    I de siste ti-årene før årtusenskiftet ble også posisjonen som byens fremste restaurantgate utfordret. Grand hotell holdt riktignok stand, mens andre restauranter stadig skiftet navn og konsept uten å lykkes.  

    Stabells gate har i våre dager blitt ei stille gate. 17. mai- tog og folketog er borte, bare syklistene i Ringerike Grand Prix feier forbi uten å legge merke til de flotte husfasadene. De fleste butikkene har innstilt driften, og i stedet har boligblokkene inntatt plassen på nedsiden av gata.

    Besøksadresse:

    Stabells gate 1
    3510 Hønefoss
    Siste endret: 28.06.2022

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?