Innhold
10 St.Hanshaugen - en grønn oase
Foto: Dag Fekjær Johansen
Beliggenhet
Sentralt på Nordsida ligger den langstrakte St. Hanshaugen, ca. 375 m lang og 115,5 moh. Egentlig er det to hauger, eller tre hvis vi regner med den bebygde haugen mot nord.
St. Hanshaugen er dannet av gammel havbunn. Etter avsmeltningstida hevet landet seg og de kraftige elvene eroderte i løsmassene, og St. Hanshaugen ble stående tilbake som en forhøyning mellom elveløpene.
Opphavet til navnet er usikkert, men kanskje har det blitt holdt feiringer på St. Hans som i neste omgang har befestet navnet.
Mangfoldig bruk
Området ble opprinnelig brukt som beitemark, og dette holdt vegetasjonen nede. I 1941 ga eieren O.F. Lagesen området til Hønefoss kommune mot at det skulle ligge ubebygd og sikres som friområde for byens befolkning.
På sletta nord for St. Hanshaugen ble det satt opp tyskerbrakker under krigen, og tyskerne gravde ammunisjonslager ved bunnen av haugen. Disse ble seinere til spennende huler å utforske for barn.
Etter krigen bygde IF Liv Fekjærbakken for guttehoppere. Det var en populær bakke i 50-åra med stilas på toppen og flombelysning. Det mest minnerike er nok 17. mai-hopprennet 1959. Vintersnøen som ble oppbevart i en binge av glava, ble jevnet utover bakken og sletta, men det ulykksalige var at det striregnet hele natten, og det tålte leirgrunnen dårlig. Det ble lagt ut halm, og fallene i halmen var nesten like underholdende som hoppingen. Ca. 3000 tilskuere bidro til en skikkelig folkefest på 17. mai dette året.
Det har alltid vært noe trolsk over St. Hanshaugen, og på 1. mai og 17. mai kom det alltid et drønn fra haugen. Det var ikke trollene, men salutten som ble avfyrt fra St.Hanshaugen.
Turområde
Etter krigen ble det anlagt stier, og krakker ble satt opp. St. Hanshaugen var et spennende leikeområde for barn, og elever fra Hønefoss Folkeskole boltret seg når snøen kom.
I de siste ti-årene har busker og trær vokst helt fritt, og St. Hanshaugen har blitt temmelig gjengrodd av kjerr og høye trær. Stiene ble lite brukt, og de gamle krakkene råtnet.
Sommeren 2021 satte Ringerike kommune i gang et storstilt ryddearbeid. Undervegetasjon ble fjernet, skogen ble tynnet og stiene ble gjort breiere og dekt med flis eller grus. På den sørligste haugen er det satt opp krakker slik at folk kan slå seg ned og kose seg med den nyvunne utsikten over sentrum.
I dag framstår St. Hanshaugen som et innbydende turområde. Stiene svinger seg rundt haugen i flere nivåer, og hvis du benytter hele stinettet og går to-tre runder, kan turen fort bli opp mot 5km. God trim!
Besøksadresse:
3513 Hønefoss