Innhold
Etikk-og antikorrupsjonsarbeid
Etikk - og antikorrupsjonarbeid i Ringerike kommune
Ringerike kommune skal kjennetegnes av å være tillitsskapende, og bygge på høy etisk standard. Arbeidet med etikk- og antikorrupsjon er en sentral og prioritert oppgave.
Som en del av dette har vi utarbeidet en veileder som beskriver rammer og hovedaktiviteter i arbeidet.
Veileder i etikk- og antikorrupsjonsarbeidet
Korrupsjon betyr å kreve, motta eller akseptere tilbud om en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag. På lik linje er det korrupsjon når man gir eller tilbyr noen en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag.
Uetisk uetiske handlinger er handlinger eller atferd som kan oppfattes som uetiske, umoralske, eller som ikke er i tråd med kommunen eller samfunnets verdigrunnlag.
Det kan også være handlinger eller atferd som kan skade kommunens omdømme eller tillit i samfunnet.
Fire grunnpilarer i arbeidet med etikk- og antikorrupsjon
Vi bygger etikk- og antikorrupsjonsarbeidet på fire grunnpilarer:
- Lov- og regelverk, samt interne rutiner, retningslinjer og reglementer som skal ligge til grunn for alle våre handlinger.
- Verdier, holdninger og kultur er fundamentet for hvordan vi handler.
- Etiske retningslinjer er vår felles plattform som skal veilede ansatte og folkevalgte til å ta gode valg og beslutninger.
- Forebygge – Forhindre – Oppdage, beskriver aktivitetene i det systematiske arbeidet med etikk- og antikorrupsjon.
Veilederen i etikk- og antikorrupsjonsarbeidet skal bidra til å gi den enkelte ansatte og folkevalgte en forståelse for sin egen rolle og sitt ansvar.
Vi forventer at alle ansatte og folkevalgte setter seg inn i veilederen og etterlever det til enhver tid gjeldende lov- og regelverk samt vår interne styrende dokumentasjon.
Videre forventer vi at alle er med på å bidra til å skape en god organisasjonskultur preget av åpenhet, felles verdier og gode, etiske holdninger.