Du er her: Hjem / Aktuelt / Lærer G-SKUV på hjemmebane!

Innhold

    Lærer G-SKUV på hjemmebane!

    Sykepleiere fra hjemmetjenesten på Hallingby, Krokenveien og Hønefoss har gjennomført undervisningsdager på hjelpemiddellageret. Kirsten Røland Byermoen, førsteamanuensis ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Institutt for sykepleie- og helsevitenskap ved USN, leder kurset. I stedet for at sykepleierne må reise til USN i Drammen, har læreren kommet til Ringerike.

    Hva er G-SKUV?

    G-SKUV står for grunnleggende systematisk klinisk undersøkelse og vurdering. Dette er en metode som nyutdannede sykepleiere de siste årene har lært som en del av sin utdanning. USN tilbyr et studium for å styrke sykepleieres vurderingskompetanse i yrkesutøvelsen og veiledning av studenter og kolleger.

    Hvordan fungerer G-SKUV?

    G-SKUV innebærer systematiske helsevurderinger og kartlegginger av pasientsituasjoner ved bruk av relevante verktøy og kommunikasjon. Sykepleiere bruker fysiske undersøkelser som inspeksjon, auskultasjon, perkusjon og palpasjon som en del av sin arbeidsmetode. Ved å bruke G-SKUV systematisk, kan sykepleiere oppdage, varsle og respondere tidlig ved forverring hos pasienter.

    Studietilbudet

    Studiet gir 7,5 studiepoeng og legger vekt på fleksible og digitale læringsmetoder, men også fysiske samlinger for å lære undersøkelsesteknikkene. Det er fire samlinger totalt, og to av dem er på hjelpemiddellageret. Etter gjennomført undervisning må deltagerne avlegge eksamen.

    En lærer og to spl studenter klippet.jpg

    Lærer Kirsten Røland Byermoen (t.v) og sykepleierstudentene Thea Fjelldavli og Lise Syvertsen Løken.

    Frivillige hjelper til

    Den siste samlingen var i februar, og inkluderte seks frivillige som ble undersøkt av sykepleierne. Frivilliges deltakelse i undervisningen gir sykepleierne en mulighet til å trene under realistiske forhold, noe som forbedrer deres praktiske ferdigheter og forbereder dem bedre på kliniske situasjoner. Dette skaper også et trygt miljø hvor sykepleierne lærer under god veiledning uten risiko for pasienter. Samtidig styrker involvering av frivillige båndene mellom kommunen, utdanningsinstitusjonen og lokalsamfunnet, noe som bidrar til økt samfunnsengasjement og samarbeid.

    To frivillige redigert.jpg

    Aase Kristiansen (t.v) og Ruth Norstrøm (t.h) stilte opp som frivillige "markører" som sykepleierne kunne undersøke.

    Nytt kurs til høsten?

    Astrid Lundesgaard, rådgiver helse og omsorg, har organisert kursene og hatt dialogen med Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Dette samarbeidet har resultert i vellykkede undervisningsdager på hjelpemiddellageret, noe som har gjort det mulig for sykepleierne å få verdifull opplæring uten å måtte reise til Drammen. Videre pågår det en dialog med universitetet om å sette opp nye kurs til høsten, noe som sikrer kontinuerlig kompetanseutvikling for sykepleierne.

    G-SKUV 14.11.24 klippet.jpg

    Deltagere på kurset (fra venstre): Kirsten Røland Byermoen (lærer), Kirsten Nystrand (Krokenveien), Karianne Sevaldrud (Hallingby), Adineh Kiadaliri, Hanne Beate Strand og Natasa Cidilko (alle fra hjemmetjensten sone Hønefoss). I sengen: Jonas Hovi Clausen.  

     

    Siste endret: 26.02.2025

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?