Innhold
Veiledere, planer, skjemaer og vedtekter
Kvalitetsplan kommunale barnehager 2024-2028
Denne planen skal sikre felles målsetninger og kvalitet, og den skal gi føringer for hvordan vi skal utvikle de kommunale barnehagene i Ringerike i årene fremover. Ringerike kommune har fokus på å bygge kultur for utvikling og læring. Gjennom å arbeide etter planen utvikler vi et barnehagetilbud av høy kvalitet. Dette innebærer både medarbeidere med riktig kompetanse og kontinuerlig kompetanseutvikling. Barnehagene skal analysere, planlegge, gjennomføre tiltak og kontinuerlig forbedre hvordan vi legger til rette for utvikling og læring.
Kvalitetsplan kommunale barnehager 2024-2028
Handlingsplan for trygt og godt psykososialt barnehagemiljø i Ringeriksbarnehagen
Handlingsplanen beskriver hva barnehagene skal gjøre for å forebygge, hva barnehagene skal gjøre for å gjenkjenne mobbing og krenkelser blant barn og voksne, samt hvilke tiltak som må gjøres dersom det forekommer mobbing eller krenkelser.
Handlingsplan for trygt og godt psykososialt barnehagemiljø i Ringerikesbarnehagene
Bedre levekår blant barn og unge i Ringerike kommune
Denne planen er et ledd i Regjeringens satsning mot barnefattigdom. Planen skal rette seg mot alle barn og unge og deres familier i Ringerike kommune som over tid lever med dårlig råd
Strategiplan Bedre levekår blant barn og unge i Ringerike kommune
HOPP - kosthold og fysisk aktivitet
Helsefremmende OPPvekst i Ringerike kommune (HOPP) er et tverrfaglig kommunalt samarbeid, som skal legge til rette for sunn livsstil hos barn og unge, gi bedre læringsforhold, økt trivsel og forebygge livsstilssykdommer og inaktivitet.
Retningslinjer og veileder for kosthold og fysisk aktivitet
Introduksjonskurs
Et kompetanseløft for barnehageansatte, med vekt på relasjonens betydning for læring og utvikling.
Tilleggsmateriale til samtale med barn
Overgangsrutiner fra barnehage til skole
Formålet med overgangsrutiner er å sikre gode overganger, og å styrke sammenhengen i opplæringen for barn og unge i Ringerike kommune.
Det er viktig at riktig informasjon gis til alle involverte og at informasjon om barnet, barnehagetiden og elevens skolegang følger livsløpet slik at overgangene blir ivaretatt på best mulig måte.
Informasjon om overgangsrutiner for alle barnehagebarn
Rutine og veileder for håndtering av mistanke om seksuelle overgrep i barnehagen
Denne veilederen gjelder krisehåndtering i forhold til seksuelle overgrep og vold, overgrep som kan ha skjedd både i barnehagen og i hjemmet.
Rutine og veileder for håndtering av seksuelle overgrep
Vold i nære relasjoner
Den som blir utsatt for vold i nære relasjoner, har behov for og rett til hjelp fra tjenesteapparatet. Ofte er behovene for hjelp sammensatte, og flere ulike tjenester må involveres. I dag opplever mange voldsutsatte å bli kasteballer mellom ulike hjelpere og tjenester. Dette er en unødvendig belastning for voldsutsatte og dårlig ressursutnyttelse.
En arbeidsgruppe med fagpersoner fra ulike enheter i kommunen har jobbet frem en veileder for ansatte som i sitt arbeid møter mennesker som kan være utsatt for vold i nære relasjoner.
Veilederen er ment som et praktisk verktøy med beskrivelser av tjenesteområdenes eksisterende tilbud, roller og ansvar, med definisjoner, formelle bestemmelser og rutiner, og oversikt over samhandlingsarenaer.
Veilederhefte for vold i nære relasjoner
Vedtekter for kommunale barnehager
Alle barnehager skal ha vedtekter. Det er barnehagens eier som fastsetter vedtektene, og disse skal ha opplysninger som er av betydning for foresattes forhold i barnehagen.
Vedtektene oppdateres slik at det til enhver tid er i samsvar med kommunens handlingsprogram, politiske vedtak og gjeldende lovverk.
Vedtekter for de kommunale barnehagene i Ringerike kommune
Statlige dokumenter for kommunale og private barnehager
Dispensasjonsskjemaer for barnehagene
Søknad om dispensasjon fra utdanningskravet
Søknad om dispensasjon fra kravet om pedagognorm
Etablering og drift av barnehager
Leke- og oppholdsareal
Ved rehabilitering eller ombygging av barnehagene skal dette meldes til sektor Utdanning og familie i kommunen.
Telefon 32 11 74 00 - sentralbordet er betjent kl. 09.00-15.00
(ikke send epost med personsensitiv informasjon)
Godkjenning av barnehager
Sektor Utdanning og familie i Ringerike har ansvaret for godkjenning av barnehager i Ringerike kommune.
- Vi gir informasjon om oppstart og godkjenning av barnehager.
- Vi gir veiledning i forbindelse med oppstart av barnehager.
- Vi behandler søknader om godkjenning.
Selve godkjenningen involverer flere etater med ulikt lovverk:
- Barnehageloven, sektor Utdanning og familie
- Plan- og bygningsloven, Byggesakskontoret
- Lov om folkehelsearbeid med forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler, Miljørettethelsevern
- Lov om tilsyn med næringsmidler, Mattilsynet
- Arbeidsmiljøloven, Arbeidstilsynet
Veileder: Godkjenning av barnehager
Godkjenning av barnehager etter lov om barnehager
Sektor Utdanning og familie, har ansvar for å påse at barnehager oppfyller kravene i barnehageloven, og dens bestemmelser. Det er sektoren som behandler søknad fra barnehageeier som er knyttet til godkjenning av barnehager, etter barnehagelovens §6, 14 og 15.
Sektoren skal ved godkjenning av barnehage kreve politiattest fra søker og barnehageeier, etter Forskrift om politiattest, jf. § 6 om godkjenning av barnehager.
Vilkår for drift av barnehagen
Sektor Utdanning og familie behandler en søknad om om godkjenning etter en vurdering av barnehagens egnethet i forhold til formål og innhold, jf. §§ 1, 1a og 2, og kan ved godkjenningen sette vilkår for driften med hensyn til antall barn, barnas alder og oppholdstid. Et vedtak fra sektoren kan påklages til fylkesmannen.
Nå skal jeg melde fra om endringer?
Barnehageeier må sende en søknad, eller ved:
- Ønske om etablering av en ny barnehage
- flytting av en godkjent barnehage til nye lokaler
- større endringer som påvirker barnehagens drift
- før et eveutelt eierskifte av barnehagen
Er du usikker på om du må melde fra til sektor Utdanning og familie, eller har flere spørsmål knyttet til godkjenning ta kontakt med oss.
Forsikring for barnehagebarn i kommunale barnehager
Ringerike kommune anser det som viktig at barn har en sikker ramme omkring sitt opphold i skole, skolefritidsordning eller barnehage. Det kan likevel skje ulykker og alle barn i barnehage og grunnskole er forsikret gjennom kommunens forsikring.
Barnehagebarn og grunnskoleelever som er forsikret, har krav på erstatning ved ulykkesskader som fører til varig medisinsk invaliditet eller dødsfall.
Forsikringen er tilpasset de krav som stilles i forskriftene til opplæringsloven. Forsikringssum ved medisinsk invaliditet må minst utgjøre 5 G (G = grunnbeløpet i folketrygden).
Forsikringen omfatter skader som inntreffer:
- innenfor barnehagen/skolens område og naturlige nærområde i ordinær barnehage-/skoletid
- under deltakelse i undervisning, lek, idrettsutøving, ekskursjoner, stevner, reiser med mer som foregår under barnehagens/skolens/FAUs ledelse, herunder Operasjon dagsverk
- under reiser/arrangementer for øvrig som har karakter av klassetur og lignende, og hvor lærer deltar
- på direkte vei til og fra barnehagen/skolen og hjemmet
- under opphold i SFO
- under praktisk yrkesopplæring og opplæring i arbeidslivet som en del av undervisningen. Forsikringen gjelder da skader som inntreffer i ordinær arbeidstid, og på direkte vei mellom hjemmet og arbeidsstedet
- under alle aktiviteter for barn i kommunens regi
Forsikringen gir utbetaling ved:
- varig medisinsk invaliditet (ménerstatning)
- behandlingsutgifter ved ulykkesskade
- dødsfall
Erstatning beregnes etter grad av medisinsk invaliditet.
Hvis et barnehagebarn/grunnskoleelev blir skadet i barnehage-/skoletiden/, fyller barnehagen/skolen ut skademeldingsskjema, som sendes NAV, forsikringsselskapet og Ringerike kommune HR.
For øvrig henvises det til Forskrift til Opplæringsloven - Kapittel 8.
Hvem har ansvaret når barnas eiendeler ødelegges i barnehage-/skoletiden?
Barn får av og til ødelagt eiendeler mens de er i barnehagen eller på skolen. Briller har vist seg å være spesielt utsatt, i tillegg til bl.a. yttertøy.
Kommunens ansvar
For at kommunen skal kunne i legges ansvar, må barnehagen/skolen ha opptrådt klanderverdig. Det er derfor svært få tilfeller hvor kommunen må erstatte skader på barnas eiendeler.
Årsakene til at noe blir ødelagt, kan være forskjellige. Barnet selv kan være uheldig eller opptre uvørent, slik at eiendeler blir ødelagt, og det kan være andre barn som på en eller annen måte er innblandet i det som skjer.
Uhell
Skader som oppstår ved uhell eller gjennom at barnet selv opptrer uvørent, må dekkes av barnet selv og dets foreldre. Dette gjelder også hvor andre barn er involvert i uhellet.
Uforsvarlig opptreden
I tilfeller hvor et eller flere andre barn er innblandet i at eiendeler blir ødelagt, og disse har forårsaket skaden gjennom uforsvarlig opptreden, er disse ansvarlige for å erstatte skaden. Det kan her være snakk om bevisst ødeleggelse eller situasjoner hvor den/de andre på annen måte kan klandres for det som skjedde. Vurderinger av hva som er uforsvarlig opptreden vil avhenge av situasjonen og barnets alder og modenhet.
Foreldrenes ansvar
I tilfeller hvor et annet barn må anses ansvarlig for skaden, er foreldrene til dette barnet ansvarlige for å dekke inntil kr. 5.000,-, jf. Skadeerstatningsloven § 1-2, i tillegg til at barnet også kan holdes ansvarlig. Spørsmålet om å få erstattet skaden er i slike tilfeller et privatrettslig forhold mellom de involverte barna og deres foreldre. Dersom barna/foreldrene ikke blir enige om erstatning, kan saken bringes inn for Konfliktrådet eller for det sivile rettssystemet. Barnehagen/skolen vil ikke kunne trekkes inn om part i slike tvister.
Ulykkesforsikring
Alle barnehage- og skolebarn i kommunen er ulykkesforsikret i barnehage-/skoletiden gjennom kommunens forsikringsordning. Denne forsikringen dekker kun ulykkesskader på barnet selv.
Forsikring av eiendeler tilhørende barnehage-/skolebarn
Kommunen (herunder barnehagen/skolen) dekker ødelagte eiendeler som er skadet ved en erstatningsmessig brann, vann eller innbruddskade ved barnehagen/skolen med inntil kr. 50.000,- pr. barn/elev. Kommunen har ingen forsikringsordning som dekker ødelagte eiendeler som ikke er rammet av forannevnte skadetilfeller.