Du er her: Hjem / Brann- og redningstjenesten / Brannsikkert og trygt hjemme

Innhold

    Brannsikkert og trygt hjemme

    Brannsikkerhet for bolig og fritid

    En brann er en alvorlig hendelse for alle som er involvert. De materielle og menneskelige konsekvensene er ofte dramatiske. Halvparten av alle branner er en konsekvens av uforsiktig omgang med elektriske apparater og bar ild.

    De fleste branner kan forhindres med enkle tiltak og sunn fornuft. Hver og en har ansvar for å bidra til dette. På disse sidene tar vi for oss noen av de enkleste brannforebyggende tiltakene.

     

    Røykvarsler

    Eier av bolig og fritidsbolig skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere.

    Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje. Disse skal som dekke: kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

    Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

    Slokkeutstyr

    Eier skal sørge for at bolig og fritidsbolig er utstyrt med minst ett av følgende slokkeutstyr som kan brukes i alle rom:

    • Formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm. Denne skal være fast tilkoblet vannforsyningsnett.
    • Pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver. 
    • Skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A.

     

    Rømningsveier

    Når det brenner er det viktig at alle som oppholder seg i bygningen kommer seg fort ut. Snakk med familien om hvordan dere skal opptre ved brann og hvordan dere kan komme dere ut fra alle rom. 

    Avtal en fast møteplass utenfor boligen/bygget. Det er viktig å ha enkle rømningsveier ut til det fri. Hold rømningsveiene ryddige. Spesielt i blokker med mange beboere i hver oppgang.

    Kontroller at vinduer og dører er lette å åpne og vurdér om det er behov for ekstra hjelpemidler som en rømningsstige, tau eller lignende. Skulle det oppstå brann, er det viktig å huske at brannrøyk er svært giftig.

    Unngå å bevege deg over lengre avstander i røykfylte rom. Dersom det likevel er nødvendig, hold deg lavt ved for eksempel å krype på gulvet. Dersom det er mørkt, orientér deg langs veggen, slik at du hele tiden vet hvor du befinner deg.

     

    Komfyrvakt

    Komfyren er hjemmets største brannkilde. Har du komfyrvakt slår komfyrplatene seg av når det oppstår farlige situasjoner. Komfyrbrann som følge av såkalt tørrkoking er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem.

    Tørrkoking rammer alle aldersgrupper. Fra unge som lager nattmat, til småbarnsfamilier med mange forstyrrelser rundt matlagingen, og eldre som kan glemme eller sovne fra komfyren.

    Levende lys

    Norge har Europas største forbruk av levende lys per innbygger. Bruk av levende lys skaper hygge, men utgjør samtidig en brannrisiko. Levende lys er årsak til mange boligbranner.

    Borettslag og sameier

    I borettslag og sameier har styret ansvaret for at brannsikkerheten i bygningene er ivaretatt på en forskriftsmessig måte.

    Styret skal sørge for tiltak som kan forebygge skader og redusere skadeomfanget.

    Styret har ansvar for å gjennomføre internkontroll. Hensikten med internkontroll i boligvirksomheten er å ivareta sikkerheten til beboerne, slik at de til enhver tid er trygge i sine nærområder.

    Leie bolig/ student

    Er du student og leier bolig?

    Både du og utleier må sjekke at brannsikkerheten er i orden. Det aller viktigste er å ha fungerende røykvarslere og sikre rømningsveier. Mange studenter bor i egen bolig for første gang, og det er derfor ekstra viktig å ivareta sin egen sikkerhet.

    Brannøvelser i hjemmet

    Dessverre er det slik at det er i hjemmet folk omkommer i brann. Likevel har bare 1 av 10 gjennomført brannøvelser i hjemmet i løpet av det siste året.

    Elektriske artikler

    Unngå brann i elektriske apparater og utstyr. Feil bruk og dårlig vedlikehold samt feil og mangler ved elektriske anlegg, er årsaken til nesten halvparten av alle boligbranner i Norge.

    Brannfarlig væsker og gass

    Oppbevaring av brannfarlig væske og gass? Følg disse rådene.

    El. bil

    Det brenner ikke oftere i elbiler enn andre biler, men å slokke en brann i en elbil byr på flere utfordringer enn bensin eller diesel biler.

    Finn råd og tips for hvordan du best lader elbilen din i en ny veileder. Veilederen inneholder også krav til borettslag og sameier.

    Mer informasjon om temaet finner du her:

     

    Brannskader

    Avkjøl brannskader under rennende vann i minst 20 minutter. Du kan også bruke et kar med vann, eller en svamp. Våte håndklær varmes opp av huden og bør ikke brukes.

    Brannsikker på camping

    Brann på campingplassen kan spre seg raskt. Har du røykvarsler og gassvarsler blir du varslet tidlig hvis uhellet er ute. Med et slokkeapparat og et brannteppe øker sjansen for at du klarer å slokke brannen tidlig, enten det brenner hos deg selv eller naboen.

    Brannvern på mange språk

    Her finner du informasjon om brannsikker bolig på flere språk:

    Bekymret? 

    Brannvesenet kan gjøre mye, men du kan hjelpe oss. Uten bekymringsmeldinger og tips fra deg, pårørende, naboer eller andre, når vi kanskje ikke de som trenger vår hjelp. Særlig kan pårørende bidra i stor grad.

     

    Hjemmebesøk

    Her er noe av det vi i brannvesenet ser etter når vi er på hjembesøk. Du som pårørende, eller venn, kan ha dette i tankene om dere vil vurderer om brannsikkerheten er god nok:

    • Finnes røykvarslere, gjerne seriekoblet? Minst én i hver etasje!
    • Finnes tilstrekkelig og godkjent slokkeutstyr, og er beboer i stand til å bruke det?
    • Er rømningsveier frie, og er beboer i stand til å rømme bygget for egen hjelp?
    • Er komfyren utstyrt med komfyrvakt? Mange branner oppstår på kjøkkenet!
    Risikogrupper

    Statistikk viser at det er hjemme folk omkommer i brann, og tre av fire omkomne tilhører det vi kaller risikogrupper. Risikogrupper defineres av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) slik:

    • Eldre over 70 år
    • Personer med nedsatt funksjonsevne
    • Demente
    • Rus og psykisk helse
    • Arbeidsinnvandrere og flyktninger
    Hva kan jeg gjøre?
    • Kjenner du noen som «tilhører» en risikogruppe?
    • Har du har en nabo som du tror ikke greier å ta vare på sin egen brannsikkerhet?
    • Er du bekymret for brannsikkerheten til vedkommende?
    • Kanskje du er på kino, arrangement eller annet offentlig sted og opplever noe som er utrygt når det kommer til brann og rømningsveier?
    • Eller har du bare et spørsmål?

    Vi kan gi deg tips og veiledning om brannsikkerhet. Vi kan også komme på en uformell visitt hjem til deg eller de du er bekymret for.

     Tips til å bedre brannsikkerhet
    • Sørg for at røykvarslerne virker som de skal.
    • Skift batteri en gang i året eller ved behov. Om det er vanskelig å bytte batteri, spør noen om hjelp.
    • Ha tilgjengelig slokkeutstyr som du klarer å bruke selv. Pulverapparat, husbrannslange, brannteppe, spray, skum er eksempler på slokkeutstyr.
    • Ha tilgjengelige rømningsveier og øv på å komme deg ut på andre måter enn inngangsdøra.
    • Ikke gå fra grytene og skru alltid av komfyren etter bruk. Ha et brannteppe og slokkespray tilgjengelig på kjøkkenet. Ikke bruk vann om det brenner i en kjele. Brannen vil bli større.
    • Forlat aldri et rom med levende lys. Unngå pynt og dekorasjoner nær lyset. Bruk lysestaker som er stødige og ikke kan ta fyr.
    • Vær forsiktig med røyking på senga eller i godstolen. Ikke tøm askebeger i den vanlige søppelbøtta.
    Bestemors kjøttkaker

    Komfyrbrann er en av de vanligste brannårsakene i norske hjem, og eldre er spesielt utsatt. Har du foreldre som bor hjemme, kan du gi dem en tryggere hverdag. Gi bort en komfyrvakt! Den kutter strømmen automatisk hvis de glemmer å slå av platen. Den er en god investering som gjør hverdagen mer brannsikker.

    I dag er det krav om komfyrvakt i alle nye boliger og i hus der det elektriske anlegget byttes ut. Komfyrvakt kan installeres uansett hva slags komfyr du har, og den er svært enkel i bruk. Noen har også rett til å låne komfyrvakt hos Hjelpemiddelsentralen. Informasjon om hvilke modeller som anbefales, og hvor de kan kjøpes finner du på  www.sikkerhverdag.no 

    Er du eldre og bor hjemme? 

    Ja, da bør du lese dette.

    Eldre mennesker som bor hjemme er en viktig gruppe for oss i brannvesenet. Eldre er dessverre blant en av gruppene som er mest utsatt for brann. Dette handler blant annet om at noen kanskje hører dårligere eller ikke beveger seg like raskt som før. Sånn er det bare. Men det kan gjøres tiltak for å redusere brannfaren hjemme.

     

    Bekymringsmelding?

    Kontakt oss

    Branntips.no

     

    Siste endret: 09.11.2022

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?