Du er her: Hjem / Aktuelt / Veteranplan for Ringeriksregionen

Innhold

    Veteranplan for Ringeriksregionen

    Veteranplanen for Ringeriksregionen ble lansert august 2023. Planen er både en synliggjøring av veteraner som en ressurs for lokalsamfunnene samt en synliggjøring av kommunenes ansvar.

    En regional veteranplan

    Norge har gjennom flere tiår deltatt i ulike militære operasjoner i krigs- og konfliktområder. Flere tusen norske kvinner og menn har erfaring fra slike innsatser. Ivaretakelse av veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner er et viktig felles samfunnsansvar.

    Ringeriksregionen (Krødsherad, Modum, Hole, Ringerike og Jevnaker) har vært en forsvarsregion i lang tid. Tyngdepunktet har ligget i Hole og Ringerike, som har vært vertskommuner for flere militærleirer. Mange i regionen har vært eller er tilknyttet Forsvaret som militær, sivilt ansatt eller familie.

    Per i dag er det få militære arbeidsplasser igjen i regionen, men mange bor her fortsatt med sine familier.

    Ringeriksregionen vil at veteranene i våre fem kommuner skal bli verdsatt gjennom arrangementer, markeringer og andre tiltak.

    Veteraner er mennesker med ulike erfaringer, opplevelser og behov. Ringeriksregionen ønsker at kommunene skal oppleves som gode og tilgjengelige for våre veteraner og deres nærmeste. Vi vil med planen styrke rutiner for oppfølging av den enkelte og deres familier.

    Samtidig ønsker vi å invitere til at den kunnskap og erfaring som veteraner har, kan bli benyttet til det beste for lokalsamfunnene.

    Her kan du lese planen: Veteranplan for Ringeriksregionen (pdf)

    Synliggjøring av ansvar

    En kommunal veteranplan bidrar til å synliggjøre kommunens ansvar for veteranene og vil være en viktig anerkjennelse i seg selv. Målet med planen er å styrke rutiner for oppfølging av den enkelte veteran og deres familier. Samtidig er det viktig å invitere til at den kunnskap og erfaring som veteraner har, kan bli benyttet til det beste for lokalsamfunnene.

    Begrepet «veteran» favner både personer som deltok i hjemlige operasjoner under 2. verdenskrig og personer som har deltatt i internasjonale operasjoner, inkludert fredsbevarende eller fredsopprettende oppdrag, fra andre verdenskrig og fram til i dag. De som har vært i utenlandsoppdrag for politiet og Utenriksdepartementet i regi av Forsvaret, regnes også som veteraner.

    Tall fra forsvaret tilsier at det er om lag 850 veteraner i Ringeriksregionen per 2022, av disse er 12 av veteranene fra Krødsherad kommune. Tallet på veteraner er usikkert og deres familie er ikke medregnet. Det er viktig å være oppmerksom på at dette er tall fra 1978 og fram til i dag.

    Ringeriksregionen – En forsvarsregion

    Anerkjennelse og ivaretakelse av veteranene og deres familier er viktig, for å gi den støtten de trenger og respekten de fortjener. Ringeriksregionen har vært en forsvarsregion i lang tid. Tyngdepunktet har ligget i Hole og Ringerike, som har vært vertskommuner for flere militær-leirer. Mange i regionen har vært eller er tilknyttet Forsvaret som militær, sivilt ansatt eller familie.

    Kontaktinformasjon

    Ringerike kommune har en egen kontaktperson som følger opp veteranplanen.

    Det er Reni Karoline Odden som jobber som frivilligkoordinator.

    Hun kan du sende en e-post.

     

    Siste endret: 22.01.2025

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?