Du er her: Hjem / Aktuelt / Startlån hjalp oss å få kjøpt et hjem

Innhold

    Startlån hjalp oss å få kjøpt et hjem

    I 2013 kom syriske Fawad Osman Ali til Norge som flyktning. I dag har han snart bodd 10 år i Hønefoss med sine fire barn. At han en dag skulle eie sin egen bolig, hadde han aldri trodd var mulig.

    Fra leie til eie

    I Vestliveien på Veienmoen er det full fart. Middagen er på bordet og snart skal far ut og kjøre til basketball- og kampsporttreninger. Med fire barn i alderen 9-19 år er ettermiddagene aktive. I huset med to etasjer, kjeller, tre soverom og garasje mimrer alenefaren hvordan det var å flytte inn i eget hus i 2018.

    «Det var deilig. Hva kan jeg si? Jeg var så glad. Både jeg og barna følte oss tryggere. Vi følte oss hjemme.» 
    - Fawad Osman Ali


    Han forteller at det ikke var så enkelt for en alenefar å leie bolig med fire små barn. Etter å ha leid bolig både på Veien og Hofsfossveien fikk han hjelp av kommunen til å kjøpe sin egen bolig gjennom det som heter startlån.

    Familien samlet hjemme i Vestliveien. (foto: Ringerike kommune)

    Dette er startlån

    Startlån er et boligsosialt virkemiddel som skal hjelper de økonomisk vanskeligstilte til å kjøpe bolig eller beholde bolig. Startlån er for personer som av ulike grunner ikke får lån i ordinær bank.

    Kommunen kan gi startlån til:

    • barnefamilier
    • eldre
    • personer med nedsatt funksjonsevne
    • de med vedvarende lavinntekt
    • de som bor i en uegnet bolig og enten vil kjøpe bolig eller utbedre boligen sin.

    Unge i etableringsfasen er ikke i målgruppen.

    – Startlån er et ordinært nedbetalingslån med renter og avdrag, men på grunn av fleksibiliteten i startlånsordningen har vi mulighet til å hjelpe flere. Kommunen kan tilpasse startlånet med lenger nedbetalingstid, avdragsfrihet og fastrente. Startlån kan også gis til refinansiering dersom du står i fare for å miste boligen, forteller Ann-Kristin Erlingsdatter Hoås og Tine Solbakken ved boligtjenesten i Ringerike kommune.

    De gjør oppmerksom på at rundt halvparten av de som søker om startlån får det. En skal oppfylle en god del kriterier for å få innvilget lånet.

    Du kan lese mer om startlån her: STARTLÅN.

    Store summer: De siste årene har Ringerike formidlet startlån til en verdi av 520 millioner kroner, forteller Ann-Kristin Erlingsdatter Hoås og Tine Solbakken ved boligtjenesten. (foto: Ringerike kommune)

    En mulighet å få oppfylt boligdrømmen

    Startlån kan være en mulighet dersom du har vanskeligheter med å få oppfylt boligdrømmen din. Du kan få startlån og tilskudd fra kommunen til å kjøpe en nøktern og egnet bolig.

    Ringerike kommune har de siste fem årene formidlet startlån til en verdi av 520 millioner kroner til familier som trenger egen bolig.

    « I gjennomsnitt har rundt 60 husstander i året fått hjelp av oss, og av disse er 57 prosent barnefamilier»
    - Ann-Kristin Erlingsdatter Hoås og Tine Solbakken


    – Formålet med startlån er at folk som har inntekt til å kunne betjene et boliglån, men ikke har egenkapital og derfor ikke får lån i egen bank, skal kunne komme seg inn i boligmarkedet.

    Kommunen samarbeider tett med Husbanken, NAV, gjeldsrådgivere, bank og forsikring og andre kommunale tjenester om denne låneordningen.

    Slipper å flytte

    – Da jeg kom fra Syria til Norge, så jeg ikke for meg at jeg skulle kunne kjøpe mitt eget hus. Jeg kom til et nytt land, nytt språk og alt var fremmed, men nå har jeg hus og jobb og har barna mine rundt meg, sier Fawad Osman Ali.

    Han kom til Norge i 2013 og bodde to år på mottak før han kom til Ringerike og Veienmoen i 2015.

    Barna på 9, 12, 16 og 19 år trives godt. De har gått i barnehage og skole i nærområdet og fått gode venner i nabolaget. Eldstemann er klar for studier til høsten.

    – Det å kunne bo et fast sted slik at barna har kunnet fortsette å være med sine venner, slipper å bytte skole er deilig. Slippe å bekymre oss for om vi må flytte hvert år. I tillegg er det godt å vite at dette er mitt hus, jeg kan kjøpe hva jeg vil til huset og gjøre det vi ønsker å gjøre, enten det gjelder oppussing eller henge opp ting på veggene.


    Fawad Osman Ali sammen med de to eldste barna sine. (foto: Ringerike kommune)

    – Kan jeg få lov til å si takk? Spør Fawad.
    – Jeg er så glad for all hjelp vi har fått både fra boligtjenesten, tidligere ordfører, gode venner og de vi kaller «vår norske familie». Uten dem hadde ikke dette vært mulig.

    Siste endret: 22.01.2025

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?