Du er her: Hjem / Aktuelt / Ringerike - en del av Kommunenettverk for klimaomstilling

Innhold

    Ringerike - en del av Kommunenettverk for klimaomstilling

    Et nettverk av 18 kommuner som ønsker å gjennomføre konkrete prosjekter som skal bidra til å redusere utslipp og skape mer sirkulære løsninger. Det vil også Ringerike dra nytte av når kommunen skal ta klimasmarte valg.

    Klimasmart samarbeid

    18 kommuner i Buskerud, Akershus og Innlandet har nå gått sammen for å tenke klimasmart. Nettverket består av Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Gjøvik, Hole, Jevnaker, Krødsherad, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Modum, Nittedal, Ringerike, Rælingen og Ullensaker.

    Alle disse kommunene ønsker å gjennomføre konkrete prosjekter som skal bidra til å redusere utslipp og skape mer sirkulære løsninger. Vi startet opp for fullt i fjor høst, og nå skal vi få flere ressurser til å gjennomføre prosjektene, sier Ragnhild Waagaard, prosjektleder i Kommunenettverk for klimaomstilling.

     

    Bildet viser Ragnhild Elisabeth Waagaard

    Prosjektleder for Kommunenettverk for klimaomstilling, Ragnhild Elisabeth Waagaard. (foto: Geir Barstein)

    Fellessatsing om klimaprosjekter

    Når så mange kommuner jobber sammen på tvers, er målet at omstillingen til et lavutslippssamfunn skal gå noe lettere. Et samarbeid kan øke motivasjonen og handlingsevnen, håper Ragnhild. Det skjer mye innenfor klima og natur i både kommunene, i regionen og på nasjonalt nivå, og det er også nyttig å dele informasjon og styrke kunnskap på tvers av kommunene.

    – Vi har et mål om å få gjennomført flere klimatiltak enn kommunene hadde klart alene, uten nettverket. Vi ønsker å fokusere på prosjekter som er lettere å gjennomføre og har større gjennomslag i felleskap, og utnytte stordriftsfordelene som et så stort regionalt nettverk kan gi.

    Kommunene i nettverket har blitt enige om å samarbeide for å gjennomføre ulike prosjekter som alle vil bidra til å trekke kommunene litt nærmere lavutslippsamfunnet. Disse handler om å øke livstid og sirkularitet for kommunens eiendeler, men også mer sirkulære løsninger i befolkningen. Ett prosjekt handler om å gjøre våre reiser litt grønnere. Andre prosjekter handler om hvordan man kan vekte klima i anskaffelser og offentlige kjøkken.

    Ta klimavalg

    Prosjektleder Ragnhild Elisabeth Waagaard er selv fra Ringerike. De siste årene har hun ledet klima- og energiteamet i WWF, Verdens naturfond. Der jobbet hun mye med både globale og nasjonale prosesser, fra å endre norsk og global olje- og gasspolitikk. Hun har tro på at når 18 kommuner går sammen så vil det få positive konsekvenser for klima og miljø.

    Hvordan vil Ringerike nå merke omstillingen via Kommunenettverket?

    – Forhåpentligvis vil vi sammen med de andre kommunene i nettverket gjøre det enklere å ta valg som er bra for klimaet og naturen. Ringerike kommune vil delta i prosjekter som nevnt ovenfor, og vil ha arbeidsgiveransvaret for mange av nettverksressursene. Vi håper at de konkrete prosjektene vil merkes etter hvert som de rulles ut. Ringerike er en stor kommune med 2500 ansatte og har et stort miljøavtrykk, så vi må bidra til en klimatrygg framtid ved å ta kloke miljøvalg hver dag. Som kommune bør vi også legge til rette for at det er enkelt for våre innbyggere å ta klimasmarte valg.

    Bildet er logo til nettverket

     

    Siste endret: 19.12.2024

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?