Du er her: Hjem / Aktuelt / Ringerike - et forbilde for andre

Innhold

    Ringerike - et forbilde for andre

    – Look to Hønefoss, sa statsminister, Jonas Gahr Støre, da han sammen med justis- og beredskapsministeren besøkte Ringerike kommune tirsdag. De ville høre mer om hvordan Ringerike kommune jobbet under uværet "Hans" i fjor, og de mener dette samsvarer med den nye Totalberedskapsmeldingen regjeringen legger fram fredag.

    Lære av erfaringene under "Hans"

    Tirsdag var statsminister Jonas Gahr Støre og justis-og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på Gledeshuset i Hønefoss, for å treffe representanter fra Ringerike kommune og en rekke representanter fra politiet, brann og redning, ideelle organisasjoner, Heimevernet og Sivilforsvaret. 

    De fikk en kort orientering om hvordan Ringerike kommune jobbet under uværet "Hans" i august i fjor. Hvordan kriseledelsen var organisert og hvilke læringspunkter kommunen gjorde seg i løpet av de hektiske dagene da vassdragene steg og drøye 2.500 mennesker ble evakuert fra sine hjem.

    – Look to Hønefoss, sa statsministeren. Han var tydelig imponert over det brede samarbeidet mellom kommunen, politiet, hotellene, næringsliv og ikke minst alle de frivillige som bidro under "Hans". Det tettet samarbeidet med blant annet organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret, Norske Kvinners Sanitetsforening ble løftet fram under møtet.

    – Da vi var i Hønefoss under flommen var vi også innom evakuerte på Sundvolden hotell. Det var et sterkt møte. Likevel opplevde vi at de følte seg ivaretatt og trygge. 

    Ringerike kommunes håndtering av uværet "Hans" blir løftet fram som et forbilde for krisehåndtering. Regjeringen vil stille krav om at alle kommuner i Norge har beredskapsråd à la Ringerike. 

     

    Bildet viser stastministeren og beredskapsministeren sammen med alle aktørene i Ringerike som deltok på møtet på Gledeshuset.

    Et bredt beredskapsråd: Statsminister og beredskapsminister møtte et bredt utvalg av de som bidro under uværet "Hans" i august i fjor.
    (foto: Heiko Junge/NTB)

    Totalberedskapsmeldingen

    Fredag legger regjeringen fram Totalberedskapsmeldingen. Meldingen skal forberede Norge best mulig på å håndtere kriser og krig. I meldingen stilles det krav til at alle kommuner skal ha eller være tilknyttet et kommunalt beredskapsråd. Et råd der kommunene må samarbeide bredt med frivilligheten og næringslivet i tillegg til politi, brann og redning.

    – Dette må prioriteres, sa beredskapsministeren.
    – Mange kommuner gjør dette allerede, slik som Ringerike, men vi vet at 1 av 4 kommuner ikke har dette i dag. Derfor vil det stilles krav til dette.

     

    Bildet viser Jonas Gahr Støre som lytter mens Emilie Enger Mehl snakker.

    Ville høre om erfaringene etter "Hans": Statsministeren og beredskapsministeren her på Gledeshuset i går, tirsdag.
    (foto: Ringerike kommune)

    Samvirke er vår styrke

    Beredskapsleder Magnus Nilholm og kommunalsjef for teknisk, kultur og idrett, Hilde Brørby Fivelsdal, hadde en kort orientering om hvordan kriseledelsen arbeidet under "Hans."

    De var helt tydelig på at samvirke med andre aktører i lokalmiljøet var noe av styrken i beredskapsarbeidet.

    – Når en blir rammet av kriser er en avhengig av et bredt samarbeid og ekstern hjelp, enten det er Sivilforsvaret eller velvillige hoteller som avlyser for andre gjester, for å ta i mot evakuerte. Eller som når vi hadde utfordringer vi ikke visste hvordan vi skulle løse, så sa Røde kors at det kunne de fikse for oss. Det var et veldig bra samarbeid, fortalte de to.

     

    Bildet viser Hilde Brørby Fivelsdal og Magnus Nilholm som holder sine innlegg på møtet

    Samvirke er vår styrke, sa kommunalsjef Hilde B. Fivelsdal og beredskapsleder Magnus Nilholm under sitt innlegg.
    (foto: Ringerike kommune)

     

     

    Siste endret: 22.01.2025

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?