Innhold
Kistefos utvider i Ringerike
Formannskapet på befaring
Kistefos har over 100.000 gjester hvert år, og det nye besøkssenteret er tenkt som en portal inn til området. Dette vil forbedre opplevelsen for gjestene, helt fra man ankommer og skal starte utforskningen av skulpturparken, kunsten, Industrimuseet og The Twist og gjennom hele oppholdet.
På formannskapets befaring ble politikerne orientert om planene av direktør ved Kistefos Kari Roll-Matthiesen.
Roll-Matthiesen kunne fortelle at besøkssenteret er planlagt plassert ved den eksisterende parkeringsplassen og i skogområdet rundt, ved den sørlige inngangen.
- Utformingen skal sikre at naturen og landskapet rundt bevares og styrkes. Det eksisterende landskapet skal spille en viktig rolle i byggets arkitektur, som blir formet som to atrier. Det ene av disse er åpent og skal slippe naturen med vann og vegetasjon inn, sier Roll-Matthiesen.
Perspektivskisse fra atriumet. Illustrasjon Kistefos
Det nye bygget vil romme billettsalg og en ny museumsbutikk, toalett- og garderobefasiliteter, samt en kafé/restaurant med utsyn til Randselva og skogen. I tillegg til å fylle en rekke praktiske formål skal bygget være et sted man kan søke ro og ta inn over seg inntrykkene man har fått gjennom besøket.
- Etter åpningen av The Twist eksploderte besøkstallene på Kistefos, og behovet for et besøkssenter med moderne fasiliteter, og ikke minst en restaurant/kafé, har blitt tydeligere for hvert år. Dette har vært en klar tilbakemelding fra våre besøkende, sier Roll-Matthiesen
Spennende prosjekt
Ordfører Runar Johansen var begeistret over både planene og fremdriften. Byggestart planlegges i høst, og det nye besøkssenteret kan dermed skal stå ferdig allerede høsten 2026.
Dette er spennende, og det er veldig gledelig at Kistefos på denne måten får et enda sterkere fotfeste i vår kommune.
Direktør Kari Roll-Matthiesen og ordfører Runar Johansen.
Jeg er også stolt over å få så mange positive tilbakemeldinger på hvordan Kistefos har blitt møtt av kommunens saksbehandlere. Saksbehandlingstiden for dette prosjektet tok 12 dager i byggesaksavdelingen, noe som betyr mye for de som har prosjekter og ikke minst for omdømmet til Ringerike kommune, sier Johansen.
- Dette kan jeg bare slutte meg til, fortsatte Roll-Matthiesen. Konsulenten vår ringte og fortalte at de aldri hadde vært borti raskere saksbehandlingstid enn i Ringerike kommune, avsluttet Roll-Matthiesen.
Godt samarbeid gir raskere saksbehandling
- Byggesaken ble behandlet på 12 dager, og det kunne gått enda raskere hadde det ikke vært for 17. mai og 2. pinsedag, sier leder av byggesaksavdelingen Arne Hellum med et smil.
Ringerike er kjent for god og effektiv saksbehandling av byggesaker, og i løpet av de siste drøye 10 årene er gjennomsnittlig saksbehandlingstid på byggesaker bare mellom 9 og 15 dager.
- Godt samarbeid mellom våre saksbehandlere og tiltakshavere gjør at tiden går ned. I tillegg hjelper det godt når søknadene er komplette slik at det ikke går med tid til å etterspørre dokumentasjon og annet som tar tid, avslutter saksbehandler Hans Otto Larsson.