Du er her: Hjem / Aktuelt / Generasjon M - en suksesshistorie

Innhold

    Generasjon M - en suksesshistorie

    Er det mulig å øke fellesskapet på tvers av generasjoner, samtidig som man rekrutterer flere unge til helse- og omsorgstjenesten? I løpet av det siste året har 34 ungdommer jobbet på våre omsorgssentre og disse ungdommene har skapt nesten 4.000 møter på tvers av generasjoner. Det må sies å være en suksess!

    Ett år med Generasjon M

    Ringerike kommune, SpareBank 1-stiftelsen Ringerike og Generasjon M inngikk et spennende trepartssamarbeid i januar 2024. Målet er å få flere ungdommer inn i arbeidslivet, vise fram Helse og omsorgssektoren som en attraktiv karrieremulighet og i tillegg skape møteplasser mellom generasjoner.

    I løpet av det første året har følgende skjedd:

    • Hallingby, Heradsbygda, Hvelven og Tyribo omsorgssenter har
       fått besøk av 3 - 4 ungdommer i 4 timer hver lørdag siden oppstarten.
    • Til sammen har ungdommene skapt 3.936 generasjonsmøter
       fra første besøk i februar fram til desember.
    • Gjennom året har 179 ungdommer søkt på jobb som som M-venn
    • 80 ungdommer har fått erfaring fra jobbintervju
    • 34 ungdommer har fått jobb som M-venn i 2024
    • Åtte unge har fått opplæring og ansvar som besøksledere og to stykker har fått jobb som teamleder, og fått mulighet til å opparbeide seg ledererfaring i tidlig alder.

     

    Bildet viser Vilde Blesvik Eriksen

    Stolt: Vilde Blesvik Eriksen er en av teamlederne i Generasjon M og er superstolt av å være med i prosjektet. (foto: Generasjon M)

    Svært gode resultater

    Generasjon M som står bak prosjektet ønsker å måle hvilken sosial effekt som skapes for målgruppene eldre og unge. Målet er at 70 prosent eller flere skal oppleve “noen” til “svært stor” effekt. 

    Personalet ved omsorgssentrene svarer at de opplever at:

    • 75 prosent av beboerne deltar i aktiviteter sammen med andre under besøk
    • 90 prosent av samspillet mellom beboerne og M-vennen fungerer godt
    • 93 prosent opplever at M-vennene bidrar til at beboerne får flere og gode øyeblikk
    • 86 prosent av personalet som har svart, opplever at de får mer tid til å gjøre andre nødvendige oppgaver som følge av at M-vennene er på jobb

    Kommunalsjef for Helse og omsorg, Christine Myhre Bråten er godt fornøyd. 

    – Generasjon M har vært et godt tilskudd for våre omsorgstjenester. Det å skape møteplasser mellom generasjoner har ikke bare bidratt til økt trivsel for beboerne, men også gitt ungdommene verdifull arbeidserfaring. Vi ønsker å bygge videre på dette samarbeidet for å styrke fellesskapet og vise fram helse- og omsorgssektoren som en attraktiv arbeidsplass for unge.

    Bildet viser mange av deltakerne i Generasjon M

    Fått ungdommen inn på omsorgssentrene: Her er flere av M-vennene i Ringerike (foto: M-venn)

    Stor glede begge veier

    Generasjon M har fått de unge inn på omsorgssentrene. Der spiller unge og eldre spill, bingo, har spa, grillfester, danser eller har musikkleker. Vilde Blesvik Eriksen forteller at det er gøy å gjøre en forskjell for de eldre, samtidig som ungdommene selv opplever det som hyggelig.

    –  Det å kunne se at beboerne lyser opp, og smiler fra øre til øre når ungdommene med de blå t-skjortene kommer inn i rommet, er en god følelse, og beviser at vi gjør noe riktig! Og jeg gir meg ikke der. Siden oppstarten i Ringerike kommune i vår, ser jeg allerede en stor endring hos ungdommene. De første besøkene vi gjorde var de spente og nervøse, men også fulle av ideer og klare for å sette i gang noe spesielt. For veldig mange av M-vennene er dette deres første møte med arbeidslivet.

    Undersøkelsen viser også at jobben som M-venn betyr mye for ungdommene. 96 prosent av de som svarte på undersøkelsen mener at hverdagen har blitt mer meningsfull. Like mange sier at det har blitt tryggere på seg selv.

     

    Bildet viser en av ungdommene i Generasjon M og en av beboerne på Heradsbygda omsorgssenter

    Generasjonsmøte på Heradsbygda (foto: Generasjon M)

    Veien videre

    Generasjon M er et tverrsektorielt prosjekt hvor Helse og omsorg samarbeider med Utdanning og familie. Det har kommet tilbakemeldinger til styringsgruppen fra begge sektorer at de ønsker å utvide tilbudet da det gir gode resultater. Det jobbes videre med å se på løsninger om dette kan la seg gjøre.

    Kommunalsjef for Utdanning og familie, Jarle Hildeskår, sier at samarbeidet med Generasjon M har stor verdi for både ungdommene og de eldre som får besøk.

    –  Tiltaket bidrar til at ungdommene opplever økt mestring i hverdagen og en sterkere følelse av tilhørighet. Dette er sentrale faktorer i ungdommers liv og adresserer utfordringer vi ser i kommunen.

    Siste endret: 21.03.2025

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?