Innhold
Når dyrekjøpte erfaringer får en verdi
Ut på oppdrag
To sprudlende kvinner er på vei ned i garasjen i Familiens Hus. Her skal «firmabilen» hentes. Nye oppdrag skal utføres. Heidi Elisabeth Larsen og Rikke Michaelsen er mye ute på veien. De jobber innen Psykisk helse og rus i kommunen og følger opp mennesker som sliter med rus eller psykisk uhelse, eller gjerne begge deler en i kombinasjon.
– Jeg er mye på hjemmebesøk eller jeg er med brukerne våre i møter med det offentlige, sier Rikke som er en del av kommunens Uteteam.
– Mange av brukerne våre er i en fortvilet situasjon på så mange plan. De sliter blant annet økonomisk, de har kanskje ingen kontakt med pårørende og de har vanskeligheter med å følge opp møter og avtaler med det offentlige. Min jobb er blant annet å følge dem opp og bli med enten det er til butikken, Nav eller fastlegen.
Rikke Mathiesen (t.v) og Heidi Elisabeth Larsen er så kalte erfaringskonsulenter i Ringerike kommune. (foto: Ringerike kommune)
Vært på bånn
Kvinnene i bilen har tittelen erfaringskonsulenter. De skiller seg ut fra andre ansatte ved at de bruker sine svært dyrekjøpte livserfaringer i jobb. Erfaringer som når de er ryddet opp i, har en svært stor verdi for behandlingsapparatet.
– Jeg har en lang karriere innen psykiatrisk behandling, sier Heidi. Både hun og Rikke er åpne om at fortiden har vært tøff.
– I hovedsak har jeg slitt med angst og depresjon. Jeg har blant annet vært innlagt i 3 år på Fekjær Psykiatriske som ligger i Hedalen. Livet var svart.
Heidi forteller om to selvmordsforsøk og om den store drømmen om å leve et vanlig liv med jobb og egen bolig, men at alt virket fjernt og håpløst. Etter nærmere 15 år med behandling og knallhard egeninnsats ble plutselig drømmen innen rekkevidde. Siden 2018 har Heidi jobbet i Ringerike kommune og i tillegg går hun på skole for å få generell studiekompetanse.
– Jeg er vel egentlig et levende bevis på at ting kan bli bra. Fortiden får vi ikke gjort noe med. Ting man har opplevd har man med seg hele livet, men man kan vise at på tross av det - så kan man finne en mening med og i livet. For meg så har det vært å føle at jeg også får til ting som jeg vet at andre får til, for eksempel å ha en jobb.
Mange samtaler: Heidi Elisabeth har mange samtaler med mennesker som sliter med en psykisk lidelse. Egne erfaringer betyr mye i møte med andre som har det tøft. (foto: Ringerike kommune)
Brobygger og håpsbærer
På jobb møter Heidi andre som sliter med psykisk uhelse. Hun jobber i det som kalles Psykisk helseteam. Det innebærer kurs og samtaler med de som trenger det, og ikke minst følge opp de som skal inn til DPS, Distriktspsykiatrisk senter.
Både i møte med brukere og kolleger bruker hun sine egne erfaringer fra behandlingsapparatet.
– Jeg føler at vi som erfaringskonsulenter like mye prøver å lære bort erfaringene våre til de andre i behandlingsapparatet som til brukerne selv. Vi er en form for brobygger. Vi forteller brukerne våre at hjelpeapparatet ikke er så håpløst som de i perioder føler, og på samme måte kan vi møte kollegene våre og gi dem tips om hvordan møte en bruker som sliter. Som erfaringskonsulent har vi selv kjent på kroppen hvordan det var å være i systemet. På godt og vondt. Så jeg tenker at jeg bygger en bro mellom apparatet og brukerne.
Rikke Mathiesen er enig. Og skyter inn:
– Også handler det mye om at jeg kan si til brukerne våre at jeg skjønner hvordan du har det – og jeg kan FAKTISK skjønne det! Jeg har selv opplevd å være i behandlingsapparatet da jeg som ungdom bodde på barnevernsinstitusjon. Den erfaringen gjør at jeg vet hvordan det kan oppleves å måtte forholde seg til det profesjonelle apparatet, samtidig som en er sårbar og har det vanskelig. Det gir meg en annen forståelse i møte med folk, og jeg blir derfor lytta til på en annen måte.
Rikke klarte i voksen alder å fullføre videregående skole og hun har bakgrunn som butikksjef i flere forretninger. Det siste året har hun brukt erfaringene sine fra ungdomstiden for å hjelpe andre som strever gjennom jobben sin i avdeling Psykisk helse og rus i Ringerike kommune.
– Det første jeg forteller i møte med en bruker er at jeg er erfaringskonsulent. Det fører ofte til en god relasjon. Men: jeg må legge til, vi hadde jo ikke klart oss så bra uten de utdannede kollegene våre, fagfolka. Vi spiller hverandre gode!
Ofte innom Nav: Rikke blir ofte med brukere på Nav eller på møter med det offentlige for å støtte, forklare og kjøre. (foto: Ringerike kommune)
Brukerperspektivet
Ringerike kommune har ansatt fire erfaringskonsulenter i tjenesten Psykisk helse og rus. I tillegg til Rikke og Heidi er det to ansatt i et omreisende team som gir tjenester til hjemmeboende som har utfordringer innen psykisk helse og rus på dag og kveld, alle dager hele året.
Det er Helsedirektoratet som har vært pådriver for at kommuner over hele landet skal ansette mennesker med ulike erfaringer inn i tjenestene.
Annlaug Helgerud er enhetsleder for Psykisk helse og rus. Hun er svært glad for at Ringerike kommune var tidlig ute med å ansette erfaringskonsulenter.
– Vi får inn brukerperspektivet på en annen måte. De har selv erfart å få hjelp for sine psykiske helse og/eller rusutfordringer. De forstår hvorfor brukerne reagerer på ulike måter, og foreslår for eksempel annen strategi for å kunne hjelpe brukerne bedre.
Helgerud mener tjenestetilbudet har blitt bedre.
– Vi ser at på våre fagmøter der man diskuterer oppfølging på individnivå, vil ofte erfaringskonsulentenes perspektiv føre til gode diskusjoner som fører til gode løsninger for våre tjenestemottakere. Dette er nettopp fordi erfaringskonsulentene selv har slitt som gjør at de vet hvor skoen trykker. For øvrig har vi ansatte som er utdannet sykepleiere, vernepleiere, sosionomer, faglærte og psykologer. Alle sammen utfyller hverandre og det blir en bra tverrfaglighet i enheten.
Bør benyttes flere steder
Annlaug tenker at det vil være verdifullt å ansette erfaringskonsulenter i andre etater også, slik som i barnevern, Nav, arbeidsrettede bedrifter, politi og fengsel. Hun er helt sikker på at det vil kunne styrke og utvikle tjenestetilbudet.
Ved ansettelse av erfaringskonsulenter er det helt avgjørende at man har god nok avstand til sine egne erfaringer, for å kunne bli en ressursperson på arbeidsstedet.
– Erfaringskonsulentene har selv vært igjennom langvarig behandling som har ført til at de er tilfrisknet. De som starter hos oss må ha god avstand til sine tidligere utfordringer, for å kunne være en ressursperson i tjenesten. Det er verdifullt for Ringerike kommune og ha erfaringskonsulenter med på laget.
Utfyller hverandre: Rikke og Heidi er en del av et stort fagmiljø på Familiens hus. (foto: Ringerike kommune)
Forsont med fortiden
Denne dagen skal Rikke Mathiesen være med en bruker på NAV. Heidi Elisabeth Larsen skal innom Blå Kors. Begge synes det er forunderlig å tenke på at erfaringene deres, fra da livet var på bånn har blitt en ressurs.
– Tenk om jeg kunne ha møtt meg selv for 10-15 år siden og sagt: det kommer til å ordne seg, ja, og ikke bare ordne seg, men du kommer til å sette pris på de erfaringene du har gjort deg. Det hadde vært fint. For det har jeg gjort, sier Heidi. – Jeg er jeg forsont med fortiden min. Jeg har lært mye, og jeg ville ikke være den foruten.
Hva betyr jobben?
– Samboeren min ville nok sagt at den betyr litt for mye, ler Rikke. – Men det er sant, den betyr veldig mye for meg. Jeg føler at jeg som erfaringskonsulent gjør en viktig jobb. Og jeg får være en støttespiller for mennesker som er i en veldig sårbar gruppe. Akkurat som jeg selv var en gang.
Her kan du lese mer om våre tilbud innen psykisk helse og rus.