Innhold
Hvor mange var egentlig evakuert?
Tid for evaluering
Når vannet nå er på retur og de aller fleste har fått reise hjem igjen, så har vi i Ringerike kommune hatt bedre tid til å gå igjennom data og systemer vi har brukt underveis disse flom-dagene. Vi må evaluere og ta lærdom av denne hendelsen slik at vi blir enda bedre neste gang krisen rammer oss.
Både kommunen og andre aktører har brukt store ressurser for å evakuere befolkningen som var flom- og rasutsatt. Og det er svært mange som har tilbrakt mange dager som evakuert hos venner, familie eller på hotell.
Folk som ikke er registrert på boligadressen
Underveis disse flom-dagene har kommunen opplyst om antall evakuerte beboere.
Dette antallet har tatt utgangspunkt i de som er folkeregistrert på adressene som har vært evakuert. I arbeidet med registreringene har vi oppdaget er at det er flere beboere som ikke har blitt telt med, enten fordi de ikke er registrert bosatt på adressen (f. eks studenter eller leietakere som ikke har meldt flytting).
Det har også forekommet feil i grunnlagsdata som vi henter våre opplysninger fra (hvor enkelt eiendommer ikke er oppført med beboere, selv om den brukes til boligformål).
Videre har vi oppdaget små avvik av antall evakuerte på områdene for Benterud og Hofsfossveien. Dette har gjort at det vil forekomme avvik i de til nå oppgitte tallene for evakuerte, og tallene for faktisk evakuerte innbyggere. Denne tellefeilen har ikke noen konsekvens for liv eller helse, og områdene har vært evakuert. De det gjelder har fått melding om muligheten for å returnere hjem, samtidig med resten av innbyggerne i det området de bodde i. Dette har gjort at tallene ikke har vært presise nok.
Kartgrunnlaget
Ifølge de offisielle tellingene basert på tilgjengelig kartgrunnlag og datatbaser, så har 1.885 personer vært evakuert. Vi vet at det er flere enn disse som fikk beskjed om å evakuere, særlig i den første og hektiske fasen på onsdag.
Onsdag 9. august fikk kommunen beskjed om å dimensjonere for en 500 års flom.
På det tidspunktet vi fikk den beskjeden, så hadde vi ikke god nok oversikt over områder som ville bli berørt av 500 års nivå flom, og vi hadde kun flomsonekart for Storelva. Derfor la kommunen til grunn et aktsomhetskart for det evakueringsarbeidet som ble igangsatt. Det skulle vise seg at dette aktsomhetskartet tar med seg et større område, enn «flomsonene» vi fikk avmerket når vi fikk oppdaterte kartgrunnlaget senere på ettermiddagen.
Dette førte til at vi i en tidlig fase banket på flere dører enn det som skulle vise seg å være nødvendig. Rett og slett fordi vi ikke hadde godt nok kartgrunnlag. Vi gjorde det beste ut i fra den informasjonen vi hadde tilgjengelig - på det øyeblikket.
Fra evakueringen under flommen (foto: Ole Edvin Tangen)
Totalt 2.500
I løpet av ettermiddagen/kvelden så fikk kommunen oppdatert og lagt ut kart på kommunens nettsider, og de aller fleste som ikke trengte å være evakuert kunne reise tilbake til sine boliger samme kveld.
Når vi nå i ettertid har gått igjennom kartene som kommunens evakueringsmannskaper brukte, så ser vi at vi har banket på dørene til et antall på ca. 600 innbyggere. Det betyr at det var nærmere 2.500 innbyggere som fikk beskjed om å evakuere.
Kom med din tilbakemelding
Vi i Ringerike kommune ønsker å få en tilbakemelding fra deg som var evakuert.
Vi har laget en kort og enkel spørreundersøkelse. Du besvarer den anonymt.
Undersøkelsen blir viktig for oss når vi skal evaluere det arbeidet som ble gjort under flommen.
Du besvarer undersøkelsen ved å trykke på denne lenken eller sette mobilkamera mot QR-koden under.