Reidar blir pensjonist

Reidar Olsen hadde sin siste dag som rektor på Veien skole 22. desember. Nå blir ha pensjonist etter 22 år ved roret på skolen. - Jeg er klar for å gjøre det. Det er riktig. Jeg har ikke lyst til å oppleve at de spør meg om når jeg skal slutte, sier han.

- Jeg kommer til å savne ungene, foreldrene og kollegaene, sier Reidar Olsen.

- Jeg tok avgjørelsen om å bli pensjonist i vår. Da fikk kollegaene beskjed om at jeg ville slutte til jul. Tror det er lurt å gå av midt i skoleåret. Da kan etterfølgeren min fortsette det som er planlagt ut skoleåret, gjøre seg kjent, og samtidig få tid til å tenke nytt og planlegge neste år slik han vil.

Hønefossgutt
Reidar Olsen er født og oppvokst på Rabba i Hønefoss. Han tok lærerskolen på Elverum og har senere tatt hovedfag i pedagogikk. Han har bodd 14 år i Troms hvor han var lærer og rektor ved Soltun folkehøgskole i Skånland. Han kom tilbake  til Ringerike i 1988 og har siden vært rektor på Veien skole.

- Jeg har sterk følelse for Veien skolen. Jeg kjenner en identitet til skolen, og jeg har alltid vært opptatt at det er vår skole ,vi, sier Reidar.

Forandringer underveis
- Den største endringen jeg har opplevd i løpet av disse 22 årene er vel ombyggingen av skolen 2001-2003. Vi snudde om på skolen og organiseringen. Skolen ble fornyet rent bygningsmessig og vi tok i bruk andre måter å jobbe på.

- Vi har bl a hatt stasjonsundervisning som har vist seg som en god måte å drive tilpasset opplæring på. Elevene deles inn i mindre grupper og går fra stasjon til stasjon. Noen stasjoner er lærerstyrt andre ikke. Ofte turde elevene delta mer da enn i en full klasse.

- Vi har også brukt lærerbøkene som et utgangspunkt for undervisningen, og ikke satset like mye på å kjøpe smartboards ol.

- Som  leder har jeg vært opptatt av å ta vare på mangfoldet og styrken som hver enkelt har. Det er viktig med rom for mangfold samtidig som vi går i samme retning.

Sporty pensjonist
Interessen for sykling har vært en vktig del av Reidars tilværelse  Han har vært leder i Syklistenes landsforening i ti år i tillegg har han vært med i det Europeiske sykkelforbundet.

-Skigåing, sykling og etterhvert løping er aktiviteter for Reidar. Jeg er i brukbar form, men det skal være moro med idretten. Jeg har ikke tatt noen merker selvom jeg har vært med på alle tre brikene. Jeg liker å holde meg i fysisk aktivietet. Jeg må stadig presse meg til å ikke dra på en skitur, fordi det er noe annet jeg burde gjøre.

- Han ser fram til friheten, friheten til å gjøre det han lyst til, slik som å arrangere sykkelturer i utlandet. Han drømmer om å sykle i Vietnam. Og han gleder seg til å være mer sammen med barn og barnebarn.

Fine avslutningsgaver

Reidar vil gjerne vise fram bildet han har fått fra alle elevene og ansatte ved skolen.  Bildet består av små tegninger hvor alle har tegnet et lite bidrag hver. Bildet er  inspirert av den østerrikske multikunstneren Friendsreich Hundertwasser. En kunstner som Reidar ble fascinert av da han var i Wien. Hundertwasser ønsket å gjenforene menneskene med naturen. Han var maler og arkitekt, og brukte sterke farger. Nå henger bildet i stua hjemme.

På avslutningsforestillingen som skolen holdt for Reidar på byscenen sa elevene: "Så kan du komme innom og bare være Reidar". Og det skal han.

- Det var en helt utrolig forestilling, sier Reidar og smiler.

- Jeg har lyst til å ha kontakt med skolen her og vil alltid være opptatt av Ringeriksskolen, avslutter han.

23.12.2010
10.03.2011