Foredrag om barn og internett

Er barna våre trygge på internett? Dette snakket Per Arne Hansen om til foreldrene som var møtt frem til foredrag arrangert av FAU, onsdag 22. april.

Per Arne Hansen er en mye brukt foredragsholder på dette temaet, og har vært engasjert i dette i mange år.

Per Arne Hansen

Sentrale spørsmål i foredraget var:
- Er internett farlig?
- Hvem styrer barn og unges internettbruk?
- Hva bør vi som foreldre ha fokus på?
- Er vi gode rollemodeller?

Hansen understreket at barna gjør masse positivt på internett, samtidig som han viste oss hvorfor det er viktig at foreldrene følger med på barnas nettbruk.

Barna har stor kompetanse på data som verktøy, sier Per Arne Hansen. De har små problemer med å finne ut hvordan ting virker. Men det er dessverre viktige ting de ikke er gode på. Dette gjelder bl.a. kildekritikk og evnen til å vurdere konsekvenser av sine egne handlinger på nettet. I disse sammenhengene har de voksne et stort ansvar som oppdragere og "bremseklosser".

Vi ble vist eksempler på at barn legger ut utfordrende bilder av seg selv på nettet, gjerne sammen med ganske detaljerte personopplysninger. Andre eksempler viste hvordan for barna fremmede personer fikk dem til å kle av seg tøy foran web-kameraet mot betaling i form av kontankort til mobiltelefon, og forklarte hvorden dette blir tatt opp av mottakeren og gjerne videredistribuert. Han viste også hvordan enkelte henger ut andre på nett, både i bilder og tekst, dvs. bedriver digital mobbing. Vi fikk også høre om hvordan enkelte ufrivillig hadde fått lite hyggelige bilder av seg selv spredd rundt omkring på nettet - og som han sa; et bilde som er lagt ut på nett kan hvem som helst bruke til hva som helst.

De voksnes oppgave er å være gode oppdragere og gode rollemodeller. Her trakk han fram personvern som eksempel. Vi som voksne må respektere barnas personvern. Skal barna få respekt for andres personvern, må vi vise respekt for deres. Han mente at de voksne ikke skulle vite barnas passord, for barna må få vite at passord aldri skal gis bort. De voksne må ikke snoke i barnas privatliv, men være sammen med barna på deres arena, og lære språket som barna bruker. Det er i følge Hansen svært viktig at de voksne kjenner og forstår de unges kultur.

Per Arne Hansen har lite til overs for nettfiltre og andre tekniske innretninger for å begrense eller trygge barnas bruk av internett - dette handler om oppdragelse, sier han. Det er viktig å lære barna hva som er lurt å legge ut på nettet og hva som ikke er lurt å legge ut. Barna må også lære å ikke gjøre noe på nettet som de ikke ville gjort i "virkeligheten". Mange tror at internett "ikke er så farlig", og tenker ikke over at hvem som helst i hele verden har tilgang. De færreste slipper hvem som helst inn i huset sitt. Da bør de heller ikke ukritisk slippe dem inn i sitt private liv på internett.

Noen aktuelle lenker:
Voksne må ta nett-ansvar
nettvett.no - side for foreldre
Gode råd fra BarneVakten

Lenker fra Per Arne Hansen:
www.nettvett.no
www.tryggbruk.no