Nærkontakt med jernalderen!

6. trinn ved Ullerål har vært med på rollespill på Hringariki.

Rollespill på Veien

Vi har vært på Veien kulturpark og spilt rollespillet “Sult og overflod”. Der møtte vi husfrua Alfrida og volven Groa.

Vi fikk utdelt kostymer, for eksempel mødrene og jentene fikk på seg en slags rar kjole, og handelsfølget fikk reisekapper og en kurv med byttevarer som malm, jern, skinn og kniver. Legionærene kom fra Romerriket og fikk en kappe, et belte og penger. Det var bare legionærene som hadde penger fordi det var ikke funnet opp i Norge på den tiden.

Alle fikk hver sin rolle som skulle beskrive livet i år 11. Det var handelsfølget, folket fra Sørum, høvdingfamilien, treller og smeden på Veien og legionærer fra Romerriket. Sørumfolket kom til Veien gård for å spørre om de kunne få mat fordi kornet hadde regnet bort.

Inne i langhuset var det leven! Smeden og lærlingen hans sto og slo med hammeren sin, trellene lagde klappekaker og smør og handelsfolket prøvde å bytte/selge varene sine. Romerne viste sine ukjente penger og husfrua Alfrida passet på at trellene gjorde jobben sin. Noen treller rømte også og hvis de ble fanget fikk man belønning av den 35 år gamle høvding Vebjørn.

En av jentene fra handelsfølget prøvde å gifte seg med en høvdingsønn, men det var Oda fra Sørum som ble den heldige og inngikk giftermål med den eldste sønnen på Veien!

På slutten ofret vi til guden Nertus som vi håper ble fornøyd med salt og klappekaker siden trellene ikke ble ferdige med smøret. Volven Groa tente bål, noen slo med trepinner og en kastet salt på bålet. Vi ofret fordi Sørum hadde dårlig avling så kanskje det blir bedre neste år!

Vi hadde en kjempefin, morsom og lærerik dag på Veien!

Skrevet av elever på 6.trinn

Bilder kommer!!!!!