Temakveld: « Hvordan fremme et godt og trygt oppvekstmiljø for alle?»

Torsdag 13.februar var alle foreldre og personalet ved Kirkeskolen invitert til en temakveld med PPT-leder Ann Kristin Kamsvåg og helsesøster Eirin Viktil som foredragsholdere. Temaet var: « Hvordan fremme et godt og trygt oppvekstmiljø for alle?»

Det var svært godt frammøte av foreldre og personale, og kvelden ble meget vellykket. Den foregikk i gymsalen med lydanlegg og nettilkobling.  Foreldrekontaktene hadde tatt med kaker og frukt, og skolen sørget for drikke.

Ann Kristin snakket om forskjellen på guttemobbing og jentemobbing, om synlig og mer subtil mobbing. Skolens har ansvar for å behandle det som foregår i skoletiden, kartlegge og sette inn tiltak. Hun ba foreldrene tenke over hvordan de ville reagere hvis det kom en telefon fra skolen om at ditt barn er en mobber. Vil du gå i skyttergraven eller reagere med mer modenhet?

Hun sa at barn måtte se på passordet sitt som tannbørsten: den låner du ikke bort.

Flere tillater seg å mobbe mer på nett enn de ville ha gjort ansikt til ansikt. Det er forbudt og straffbart.  Det er lett å misforstå meldinger som kommer, hvor blikk, tonefall og kroppsspråk mangler. De som allerede blir mobbet, er mest utsatt for mobbing på nett også. Ikke alle barn vil fortelle om det til en voksen, det foregår utenfor de voksnes synsfelt.

Voksne er rollemodeller. Hvordan omtaler vi andre familier? Barn tar med seg det du gjør og ikke nødvendigvis det du sier.  Stopp barna når de snakker stygt om andre. Undre deg sammen med barna: «Jeg lurer på hva hun tenkte og følte da hun sa det?» Gi barna veiledning og hjelp til å justere og nyansere følelser. Gi dem verktøy til å håndtere utfordringer i jobb, i voksenlivet.

Vi har et for snevert normalitetsbegrep, vi burde utvide det og godta at vi ikke er likt skrudd sammen.

Ann Kristin hadde funnet Råd fra brukhue.com, som ble delt ut til foreldrene. På dette nettstedet finner du en oversikt over hvem som kan hjelpe med hva. For eksempel kan Konfliktrådet bistå med å snakke om konflikten og slettmeg.no kan hjelpe med tips og råd til hvordan du får slettet uønsket innhold på nettet.

Eirin fortalte om sine arbeidsområder som helsesøster, og hadde valgt ut «Søvn» som emne for sitt foredrag. Å få nok søvn, er vesentlig for mange av kroppens funksjoner og oppbygning. Mobbing og irritasjoner kan lett oppstå fra barn som er uopplagte pga søvnmangel. Ungdommer trenger mer søvn enn det er plass til i et døgn, og mange er ikke opplagte før utpå formiddagen.

Etter foredragene og litt summing rundt bordene, fant vi ut områder vi skal arbeide mer med på foreldremøtene og/eller hjemme:

• Hvordan styrke det enkelte barns integritet?
  • Hvordan styrke det enkelte barns sosiale kompetanse?
  • Søvn
  • Hvordan være voksen i forhold til barn?
  • Nettbruk, aldersgrenser
  • Kursing i Nettvett for barn og foreldre
  • Begrensninger i bruk av sosiale medier
  • Holdninger, adferd, rollemodeller