Siste døgnet tok vi sammen

Klasse 7b ved Helgerud skole har vist stor interesse for fysisk aktivitet, og mange har likt historie og lokalkunnskap. Derfor bestemte lærer og elever seg for å ta det siste døgnet sammen i lavvo og tur opp til Tjuvenborgen.

Etter den mer høytidelig avslutningen på skolen i finstasen sin, bar det hjem for skifte til turutstyr. Selv om det gikk utrolig kjapt, var det blitt sent før lavvoen kunne bli slått opp i ”basecamp” på Saksentjernsetra. En svært velvillig grunneier gjorde det lett for oss ved å la oss benytte setervollen, siden det var svært enkelt å få satt opp lavvoen der.
Kveldsmat på sene kvelden ved Saksentjern ble perfekt, spesielt siden det var akkurat vind nok til at mygg og knott hadde flygeproblemer. Stemningen var høy da lærer kunne opplyse at siden de alltid hadde hatt regler for soving under turer og 3 orrhaneleiker, så kunne de nå bestemme selv om de ville sove eller ikke. Betingelsen var at de skulle være like greie mot hverandre som de pleide. En betingelse til var at ingen skulle surmule ved avmarsj til Tjuvenborgen neste morgen kl. 10, selv om de kanskje var trøtte og signe. Mange artige påfunn gjennom natta er det blitt fortalt om. Noen hadde riktig nok sovna i posen ute under åpen himmel, men hva gjør vel det en sommernatt?
Alle var klare til avmarsj 10 minutter før tiden fredag morgen. En utrolig sprek gjeng gikk helt samlet fra ”basecamp” og opp den bratte stigningen til Tjuvenborgen på 35 min. Da det kom en regn- og hagelbyge akkurat da vi var ved hula, gjorde det opplevelsen bare ekstra spennende. Alle elevene gikk gjennom hulen og fikk ved hjelp, strekke seg ut for å føle på hvor bratt det var rundt hula. Sagnet om Tiril Tove og de 12 røverne ble det lyttet nøye til. Etter endt fortelling bar det opp på toppen, og da kom også sola. Mat, frukt og drikke ble inntatt til utsikt til både Tyrifjorden og Hallingskarvet. Sjokoladekake var populært, selv om den ikke var helt fersk. Elevene fikk deretter med sikring, muligheten til å komme helt ut på kanten av stupet for å kjenne på følelsen av ”høydesuget”.
Tilbaketuren gikk med liv og lyst, og elevene så ut til å ha likt opplevelsen.
Tilbake i basecamp stilte klassen og lærer seg opp i ring og tok et siste ”kamprop” og ønsket hverandre god sommer og lykke til på Veienmarka ungdomsskole. Ryktene i etterkant har fortalt at mange hadde en svært kort fredagskveld.

Tekst og foto: Svein Roger Eriksen

07.07.2010
07.07.2010

Helgerud skole