Miljørettet helsevern i barnehager og skoler

Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv er å anse som "barnas arbeidsmiljølov".  Forskriftens formål er å bidra til at miljøet i barnehager, skoler m.m. fremmer helse, trivsel og gode sosiale og miljømessige forhold for barna.

Forskriften gjelder for dagmammavirksomheter, barneparker, familiebarnehager, barnehager, barne- og ungdomsskoler og videregående skoler.  Virksomhetene skal være godkjent av kommunen og de skal planlegges, bygges, tilrettelegges og drives slik at forskriftens bestemmelser om trivsels-, helse-, hygiene- og sikkerhetsmessige forhold oppfylles på en allment akseptert måte.

Helsedirektoratet har utgitt to veiledere til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv. en for barnehager og en for skoler og to informasjonsfoldere til foreldrene til barn i barnehagen og skolen. Veiledningsmateriale gir utfyllende opplysninger om de enkelte bestemmelsene i forskriften.

Informasjonsfolder til foreldre: Miljø og helse i barnehagen

Veileder IS-2072 Miljø og helse i barnehagen

Informasjonsfolder til foreldre: Miljø og helse i skolen

Veileder  IS- 2073 Miljø og helse i skolen

Helsedirektoratet og Forum for miljø og helse har utarbeidet et eget nettsted for Miljø og helse i barnehagen og skolen. På dette nettstedet ligger skjema for søknad om samtykke til planer, skjema for søknad om godkjenning samt annen aktuell informasjon.

28.01.2008
24.02.2016