Nå slippes dyra på beite - beiteslipp!

I disse dager sleppes dyr på beite over hele Ringerike. Ca. 6 500 sau, storfe og hest slippes årlig og er på beite fram til slutten av september. Våre grasetende kulturlandskapspleiere er med på å ta vare på det åpne kulturlandskapet.

Beitedyr bidrar også til å øke det biologiske mangfoldet. Ulike husdyr beiter forskjellige planter, og det er stor forskjell på dyras beiteadferd. For eksempel bruker kua tunga når den skal samle gras, i motsetning til sau, geit og hest som ofte biter av plantene nærmere marka. Sauen har delt overleppe og har større mulighet til å velge ut gras og urter. I tillegg beiter den også på trær og busker.

På beite kan dyra bevege seg fritt og spise fôr. De gjødsler marka og tilfører viktige næringsstoffer tilbake til jorda. Denne gjødsla er viktig for insekter og fugler.

Farlige situasjoner kan oppstå med åpne grinder, løse hunder og søppel! Dersom dyr kommer seg forbi gjerder og stengsler og ut på traffikert vei kan det føre til ulykker. Lukk igjen grinden etter deg når du ferdes i beiteområder.

Husk at det i beiteområder er båndtvang i perioden 1. april til 30. september. Dersom du ser dyr som er syke eller skadet – meld ifra til dyreeier eller Landbrukskontoret på tlf: 32 11 74 00.

Sau på beite. Beiteslipp

20.05.2013
16.05.2013

Landbrukskontoret

Eiliv Kornkveen
tlf: 409 17 847

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817
e-post

Oda Aulstad Kvisberg (vikar for Mathea Storihle)
tlf: 408 04 234
e-post

Halldis Linde Lie (vikar for Ellen Hougsrud)
tlf: 408 04 509
e-post

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret?

Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum