Nå er brunskogsneglen på hugget - er du?

Det er allerede observert brunskogsnegler i Ringerike og Hole denne våren. Om sneglene blir like tallrike som i fjor gjenstår å se, men vi bør frykte det verste og ruste oss til kamp.

Bekjempelsen bør være en kombinasjon av fysiske tiltak og bruk av sneglemidler. For å få best mulig effekt må flest mulig av beboerne i et område gjøre en felles innsats 2-3 ganger fra mai til september.

Fjern skjule- og oppformingssteder
Det er smart å begynne med å «rydde» egen eiendom for mulige skjule- og oppformeringssteder. Komposthauger, tett vegetasjon/ugras, planker, presenninger, eller annet rask og rot som ligger i ro er potensielle skjulesteder for sneglene. Sneglene trives ikke i velstelte plener og ugrasfrie blomsterbed.

Unngå spredning
Unngå spredning gjennom flytting av gjenstander som har stått lenge på et infisert område, og unngå å plante planter som sneglene liker.

Ha saksa klar, og avliv sneglene når de dukker opp. Dette kan virke som en håpløs oppgave der det myldrer av snegler, men kan være effektivt der antallet er mindre.

Også midler som kan brukes
Det er flere kjemiske sneglemidler å få tak i, men behandling med Nemaslug etter den såkalte «kannibalmetoden» er den behandlingen det settes størst lit til. Nemaslug er et naturlig produkt, og består av nematoder som lever sammen med en bakterie. Nematoder er snyltere, og snegler som infiseres med Nemaslug vil normalt dø i løpet av noen dager. Teorien bak behandlingsmåten er at det legges ut åte med infiserte døde snegler. Brunskogsneglene er kannibaler, og nye snegler vil spise opp sine døde artsfrender. De blir selv infisert, dør i løpet av noen dager, blir spist av nye artsfrender, osv. Metoden har vært utprøvd gjennom noen år, og sies å ha svært god virkning.

Nemaslug er «ferskvare», og må oppbevares i kjøleskap. Den sies å være effektiv inntil 1 mnd. etter angitt utløpsdato. Den minste pakningen (12 mill. levende nematoder) skal blandes med 40 liter vann, og koster ca. 360 kr. Dette vil være nok til infisering (dypping) av en stor mengde snegler. Den store pakningen (30 mill. nematoder) skal blandes med 100 l vann, koster ca. 600 kr, og er unødig stor brukt på denne måten. Nemaslug kan bestilles på Felleskjøpet.

Hvordan bruke Nemaslug?
Informasjon om ulike metoder for behandling med Nemaslug finnes bl.a. på nettstedet «Tips om brunskogsnegler», på hjemmesiden til Ørland kommune, og på Bioforsk sin nettside. Det knyttes bl.a. store forventninger til åtestasjoner med en blanding av alkoholfritt øl (vørterøl) og Nemaslug. Sneglene skal ikke drukne (som i en ølfelle), men drikke infisert vørterøl, og spre smitten videre når de blir syke eller dør og spises av andre snegler.

Kan gis støtte til fellestiltak
Ringerike og Hole kommuner gir tilskudd til innkjøp av Nemaslug, der flere beboere i et område går sammen om et opplegg for bekjempelse av brunskogsnegl. Dette må imidlertid avklares med landbruks-kontoret på forhånd. Enkeltpersoner kan ikke forvente å få dekket innkjøp av sneglemiddel.

Ta kontakt med Åge Geir Hanssen, tlf. 32 11 75 70 aage.geir.hanssen@ringerike.kommune.no  eller Heidi Skagnæs, tlf. 32 11 75 54 heidi.skagnaes@ringerike.kommune.no  for nærmere informasjon og evt. refusjon av utlegg til kjøp av Nemaslug.

14.05.2013
14.05.2013

Kontakt landbrukskontoret

Har du spørsmål?

Send e-post til landbrukskontoret:
landbruk@ringerike.kommune.no

Eiliv Kornkveen
tlf: 409 17 847

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817
e-post

Oda Aulstad Kvisberg (vikar for Mathea Storihle)
tlf: 408 04 234
e-post

Halldis Linde Lie (vikar for Ellen Hougsrud)
tlf: 408 04 509
e-post

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret?

Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum