Husk å etterse utmarksgjerder

Grunneiere som har innmark som grenser til utmark vil som regel ha plikt til å holde utmarksgjerde. Gjerde med grinder/porter skal være i en slik stand at sau og storfe holdes på rett side av gjerdet, og at dyr og vilt ikke påføres skade.

Grunneiere som har innmark som grenser til utmark vil som regel ha plikt til å holde utmarksgjerde. Plikter og rettigheter knyttet til gjerdeplikt reguleres av grannegjerdelova og husdyrlova. I disse bestemmelsene fremgår det at eier av husdyr kan bli erstatningspliktig for skade på avling og eiendom forvoldt av beitedyr. Dette uavhengig om dyreeier kan lastes for skaden (f.eks. ved at det er klippet hull i gjerdet eller noen har latt en port stå åpen). Videre er det også slik at den skadelidte ikke nødvendigvis er erstatningsberettiget dersom han/hun ikke har gjort noe for å forhindre skaden, slik som manglende vedlikehold av utmarksgjerde. Til tross for man ikke lenger har dyr på sin egen eiendom, er man fortsatt pliktig til å vedlikeholde utmarksgjerder!

Les mer om gjerder og gjerdeplikt på http://www.nsg.no/gjerder/category2672.html

01.07.2013
01.07.2013

Landbrukskontoret

Eiliv Kornkveen
tlf: 409 17 847

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817
e-post

Oda Aulstad Kvisberg (vikar for Mathea Storihle)
tlf: 408 04 234
e-post

Halldis Linde Lie (vikar for Ellen Hougsrud)
tlf: 408 04 509
e-post

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret?

Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum