Brunskogsnegler i Hole og Ringerike

Mai går mot slutten, og brunskogsneglene er i anmarsj! Selv om mai så langt ikke har vært preget av sommerlig værtype, kan en mild og kort vinter, med gode overvintringsforhold for brunskogsneglene, ha gitt grobunn for stor sneglebestand i år.

Brunskogsnegle

Om sneglene blir like tallrike som for 3 år siden gjenstår å se, men vi bør frykte det verste og ruste oss til ny kamp!

Bekjempelsen bør være en kombinasjon av fysiske tiltak og bruk av sneglemidler.  For å få best mulig effekt må flest mulig av beboerne i et område gjøre en felles innsats 2-3 ganger fra mai til september.

Det er smart å begynne med å «rydde» egen eiendom for mulige skjule- og oppformeringssteder.   Komposthauger, tett vegetasjon/ugras, planker, presenninger, eller annet rask og rot som ligger i ro er potensielle skjulesteder for sneglene.  Sneglene trives ikke i velstelte plener og ugrasfrie blomsterbed.

Unngå spredning gjennom flytting av gjenstander som har stått lenge på et infisert område, og unngå å plante planter som sneglene liker.

Ha saksa klar, og avliv sneglene når de dukker opp.  Dette kan virke som en håpløs oppgave der det myldrer av snegler, men kan være effektivt der antallet er mindre.

Det er flere kjemiske sneglemidler å få tak i, men behandling med Nemaslug er den metoden det settes størst lit til.   Nemaslug er et naturlig produkt, og består av nematoder som lever sammen med en bakterie.  Nematoder er snyltere, og snegler som infiseres med Nemaslug vil normalt dø i løpet av noen dager.  Teorien bak behandlingsmåten er at døde eller levende snegler «smittes» med nematoder.   Brunskogsneglene er kannibaler, og nye snegler vil spise opp sine døde artsfrender.  De blir selv infisert, dør i løpet av noen dager, blir spist av nye artsfrender, osv. Metoden har vært utprøvd gjennom noen år, og sies å ha svært god virkning.

Informasjon om ulike metoder for behandling med Nemaslug finnes bl.a. på nettstedet «Tips om brunskogsnegler», på hjemmesiden til Ørland kommune, og på Bioforsk sin nettside.   Det knyttes bl.a. store forventninger til åtestasjoner med en blanding av alkoholfritt øl (vørterøl) og Nemaslug.   Sneglene skal ikke drukne (som i en ølfelle), men drikke infisert vørterøl, og spre smitten videre når de blir syke eller dør og spises av andre snegler.

Nemaslug er «ferskvare», og må oppbevares i kjøleskap.  Den sies å være effektiv inntil 1 mnd. etter angitt utløpsdato.  Den minste pakningen (12 mill. levende nematoder) skal blandes med 40 liter vann, og koster ca. 360 kr.  Dette vil være nok til infisering (dypping) av en stor mengde snegler.  Den store pakningen (30 mill. nematoder) skal blandes med 100 l vann, koster ca. 600 kr, og er unødig stor brukt på denne måten. Nemaslug kan bestilles på Felleskjøpet.

Ringerike og Hole kommuner gir tilskudd til innkjøp av Nemaslug, der flere beboere i et område går sammen om et opplegg for bekjempelse.  Dette må imidlertid avklares med landbrukskontoret på forhånd.  Enkeltpersoner kan ikke forvente å få dekket innkjøp av sneglemiddel.

Ta kontakt med Lisa Grenlund Helgesson, tlf. 32 11 75 70 lisa.helgesson@ringerike.kommune.no for nærmere informasjon.

19.05.2015
26.10.2015

Landbrukskontoret

Eiliv Kornkveen
tlf: 409 17 847

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817
e-post

Mathea Storihle (i permisjon)
tlf: 408 04 234
e-post

Ellen Hougsrud (i permisjon)
tlf: 408 04 509 (man-ons)
e-post

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret?

Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum