Avlingssvikt? - meld fra nå!

Etter en tidlig varmeperiode, har våren og forsommeren vært forholdsvis kald. Har du mistanke om avlingssvikt, er det viktig at dette meldes kommunen med én gang.

For å få erstatning er det et absolutt krav om at du må gi melding til kommunen straks du blir klar over at skade har skjedd eller kan oppstå. Du har ikke krav på erstatning dersom melding om skade ikke blir gitt til rett tid.  Regelen praktiseres strengt, og er satt for at kommunen skal ha mulighet for å kontrollere at avlingsskaden er forårsaket av klima.

Foretaket har plikt til å begrense egne tap
For å få klimabetinget avlingsvikterstatning må prinsippene for god agronomi være fulgt. Dette innebærer blant annet:

• Arealet må være tilsådd eller tilplantet også ved sen våronn
  • Art og sort skal være tilpasset normale klimatiske forhold
  • Arealet skal være godt drenert
  • Avlingen må høstes

Hvordan beregnes erstatning ved avlingssvikt?
Hele vekstsesongen sees under ett, og søknadsfrist er 31. oktober. Erstatning ved klimabetingede skader beregnes ved å sammen­ligne skadeårets avling med foretaket sin gjennomsnittsavling i de fem siste år. Forskjell i avling mellom skadeår og gjennomsnittsår må være større enn 30 prosent for å utløse erstatning. Et unntak fra denne bereg­ningsmodellen er nylig etablert i vekstgruppe grovfôr. For grovfôr sammenlignes skadeårets avling med fast­satte normavlinger per kommune, og ikke med søkers gjennomsnittsavling.

Mer informasjon finner du på Landbruksdirektoratet nettside om erstatninger. Vi oppfordrer alle til å søke elektronisk via Altinn.

Ta kontakt med kommunen dersom du trenger råd og hjelp.

Kontaktperson: Lisa Grenlund Helgesson, tlf. 409 17 817 lisa.helgesson@ringerike.kommune.no

30.06.2015
30.06.2015

Landbrukskontoret

Eiliv Kornkveen
tlf: 409 17 847

Arvid Hagen
tlf: 409 17 846

Ingeborg Løken
tlf: 409 17 839

Lisa Grenlund Helgesson
tlf: 409 17 817

Mathea Storihle
tlf: 408 04 234

Ellen Hougsrud
tlf: 408 04 509 (man-ons)
e-post

Hvem gjør hva på Landbrukskontoret?

Landbrukskontoret for Ringerike og Hole
Postboks 123 Sentrum