Offentlig ettersyn

Formannskapet behandla i møte 14.05.13 sak 61/13 "Hensmoen grusuttak - politisk oppstart"

Følgende vedtak ble fattet:

1. Kommunen vedtar oppstart av 0605_379 detaljregulering for Hensmoen grusuttak og legger planprogrammet datert 26. februar 2013 på høring.
  2. Ved 1. gangsbehandling av detaljreguleringa skal planbeskrivelse og konsekvensutredning for planen foreligge, jf. plan- og bygningsloven § 4-2.
  3. En buffersone på 80 m mot industriområdet opprettholdes. Det tas nødvendige hensyn til boligområder, og uttaksfelter rehabiliteres/omdisponeres, beplantes etappevis etter endt uttak.

Det startes opp planarbeid for å tilrettelegge for drift av masseuttak hvor det skal tas ut grus. Et eksisterende grusuttak skal utvides og et grusuttak skal etableres nordøst for det eksisterende. Planområdet ligger på Hensmoen, nord for Hønefoss. Det har vært uttak i drift i området siden 70-tallet. Planområdet grenser til boligområder, industriområder og friluftsområder.

Planområdet består i dag av friluftsområder og et eksisterende grusuttak. Planområdets avgrensing er i tråd med areal som er avsatt til masseuttak i kommuneplanens arealdel. Området er på 900 dekar. Forslag til avgrensing vises på kartet. På kartet og i planprogrammet som ligger ute på høring ligger det inne en buffersone på 50 meter mot industriområdet i nordøst. På bakgrunn av vedtak i hovedkomiteen for miljø- og arealforvaltning og formannskapet utvides buffersonen til 80 meter i planprogrammet som fastsettes etter denne høringsperioden.

Flyfoto som viser forlsag til avgrensing av planområdet

Forslag til avgrensing av planområdet som foreslått i planprogrammet. Mot industriområdet i nordøst vil buffersonen utvides med 30 meter. Illustrasjon Asplan Viak.

I korte trekk kan mulige konsekvenser av masseuttaket være at friluftsområdenes omfang reduseres og at bo- og arbeidsmiljø påvirkes. Fra kommunens side er hensikten med å starte dette reguleringsarbeidet å få bedre kontroll på arealbruk og drift av uttaket. I reguleringsplan og driftsplan kan det settes krav til avbøtende tiltak med hensyn til støy, støv og trafikk og det kan settes krav om istandsetting av areal etter uttak.

Innspill til planarbeidet

Vi ber med dette om innspill til planprogrammet og planens innhold. Vi ber også om innspill til konkrete avbøtende tiltak som kan begrense konsekvensene for friluftsliv og arbeids- og bomiljø. Kommentarer og innspill i forbindelse med det igangsatte reguleringsarbeidet kan rettes til Ringerike kommune, areal – og byplankontoret, postboks 123 sentrum, 3502 Hønefoss (ingeborg.faller@ringerike.kommune.no)
innen 8. august 2013.

Den enkelte som kommer med innspill får ikke direkte tilbakemelding. Hvordan innspill er blitt behandla i saken vil fremgå av dokumentene ved politisk 1. gangsbehandling av planforslaget. Ved utlegging til offentlig ettersyn etter politisk 1. gangsbehandling vil det bli mulighet for å komme med innspill til det konkrete planforslaget.

Lovhenvisninger, plantype og vedtak

Formannskapet vedtok i møte 14. 05. 2013, sak 61/13, oppstart av detaljregulering nr.0605_379 Hensmoen grusuttak, samt å legge plan – og utredningsprogram ut til offentlig ettersyn.

Oppstart kunngjøres i henhold til plan – og bygningsloven § 12-8. Det stilles krav til konsekvensutredning da planen innebærer uttak av masser. Det er også krav om konsesjon og driftsplan etter mineralloven. Forslagstiller for planen er John Myrvang AS og NorStone AS og utførende konsulent er Asplan Viak.

For nærmere informasjon: se kommunens nettside under reguleringsplaner eller utlagte dokumenter på Servicetorget. Saksbehandler nåes på tlf: 32 11 74 61.

Saksdokumenter
Forslag til planprogram
Saksframlegg
Oversikt over innkomne merknader etter forhåndshøring