Gå til innhold Gå til søk

Mangfoldige tolkninger av temaet «fri» i Ungbok-finalen

Mandag 17. mars ble et imponert publikum i Ringerike bibliotek tatt med på en litterær reise inn skrivekonkurransefinalistenes fantastiske, oppdiktede univers.

Det ble bl. a. nærkontakt med en lama på ei paradisliknende øy full av kokosnøtter, forfølgelse i New Yorks mørke bakgater og et sårt møte med et utstøtt individ fanget i sin egen, dysfunksjonelle kropp.

De fem finalistene, som denne gangen alle kom fra Haugsbygd ungdomsskole, leste opp tekstene sine for et lydhørt publikum, som fikk ta del i nervepirrende spenning, filosofiske betraktninger og mystikk, krydret med originale vendinger, fargerike skildringer og en god porsjon humor.

Finalister

Skrivetalenter i Ungbok-finalen på Ringerike bibliotek: Fra venstre: Maciej Ostrowski, Jenny L. Birkeland, Kirvil B. Næss, Njål B. Næss, Tuva Haugseth og juryformann Linn T. Sunne.


For 17. år på rad arrangerte Ringerike bibliotek i samarbeid med ungdomsskolene i kommunen og Den kulturelle skolesekken skrivekonkurransen Ungbok for ungdomsskoletrinnet i Ringerike. Av 53 innsendte bidrag, valgte juryen bestående av de anerkjente og prisbelønnede barne- og ungdomsbokforfatterne Linn T. Sunne og Arne Svingen ut fem finaletekster som ble fremført på bokkvelden. Temaet «fri» inspirerte skriveglade ungdommer til å finne kreative måter å kapre juryens interesse på. «Det var veldig gøy å se den store variasjonen i de ulike innfallsvinklene som ble valgt til temaet,» sa juryformann Linn T. Sunne, som understrekte at juryen hadde lagt vekt på originalitet, sammenheng og fortellerglede i utvelgelsen av finaletekster.

Synne og Marthe

Konferansierene Synne og Marthe


Tyristrand skole hadde ansvaret for rammen rundt arrangementet. Konferansierene Synne og Marthe ledet kvelden på en flott måte og Marit underholdt
 med vakker sang akkompagnert av musikkpedagog Bjørg på piano.

Linn T. Sunne

Forfatter og juryformann Linn T. Sunne


Linn T. Sunne holdt et interessant innlegg om prosessen fra den første gode idéen frem til ferdig utgitt bok. Hun hadde to enkle råd til de som skriver: les masse og skriv masse. «En fotballspiller blir heller ikke god hvis han eller hun ikke trener ofte. Sånn er det også med skriving.»

Da kveldens siste post på programmet, kåringen ved juryformann Linn T. Sunne sto for tur, var spenningen tydelig i salen. De tre likeverdige vinnerne ble: Maciej Ostrowski for «Fri», Jenny L. Birkeland for «Family business» og Njål Brocker Næss for «Tilstanden mellom». Heder og ære til Tuva Haugseth for «Fri fra den andre verden» og Kirvil Brocker Næss for «Marerittet».

Les finalebidrag og jurybegrunnelser her.

Takk til:
Tyristrand skole for solid arbeid i forbindelse med rammen rundt arrangementet, forfatterjuryen for utvelgelse og kåring av finalistene, Linn T. Sunne for et inspirerende forfattermøte, Den kulturelle skolesekken i Ringerike for økonomisk støtte, ungdomsskolene i kommunen for engasjement og deltakelse, og ikke minst til deltakerne som delte av sitt talent for skriving.

Publisert
24.02.2014
Sist endret
12.05.2014

Kontakt biblioteketsend siden som epost Tips noen om denne siden
                                 
Google
Tilpasset søk