Gå til innhold Gå til søk

Vetle anmelder "Vernon God Little"

I forrige uke hadde vi gleden av å ha Vetle fra Hov ungdomsskole i arbeidspraksis hos oss. En av oppgavene han jobbet med var å anmelde en bok. Vetle valgte å anmelde debutboka til DBC Pierre som vant Bookerprisen i 2003.

I hele uke19 har Velte fra 9. klasse ved Hov ungdomsskole hatt arbeidsuka si her på Ringerike bibliotek. En av oppgavene hans var å skrive en anmeldelse av en bok. Vetle valgte å skrive om Vernon God Little skrevet av DBC Pierre (fødenavn: Peter Warren Finlay). Ringerike bibliotek har boken på norsk, mens Vetle har anmeldt den engelske utgaven. 

 Her er Vetles anmeldelse: 

Sammendrag:

Vernon Gregory Little bor i Texas, med sin mor. Han er en stille, flink gutt. Han har ikke mange venner, men han har en bestevenn, en meksikaner ved navn Jesus, som blir mobbet. De leker med pistoler og skyter gamle flasker, vannmeloner og søppel. En dag, drar Jesus fra skolen i sinne, etter å ha bli mobbet. Han kommer tilbake med en pistol og dreper 16 av sine klasse- «kamerater» og seg selv. Vernon blir sett med et magasin i hånden, av læreren, og blir etterforsket. Når han blir hentet og tatt med bort fra politistasjonen, mot sin vilje, av vennen til moren hans, går det verre.

Politiet mener at han flyktet, og at han har ting å skjule. Etter en rettsak som går hans vei, blir han løslatt, men må delta i timer hos en psykolog. Mens Vernon har vært borte har moren hans blitt forelsket i Lally, som hevder at han er en CNN-reporter, og vil hjelpe Vernon. Men Lally bedrar han, og bruker han for å sette fart på reporterkarrieren sin. Moren innser ikke at Lally er en dårlig fyr, og Vernon forlater Texas fordi han ikke vil bli fengslet og henrettet.

Min mening:

Jeg synes at Vernon God Little er en fantastisk god bok. Til tider kan den være veldig mørk, den handler blant annet om barnepornografi, pedofile, drap og skolemassakere. I de mørkeste delene får den leseren til å klamre seg til sitt eneste halmstrå: at hovedpersonen er uskyldig. På mange måter er den lik som The catcher in the rye. En hovedperson, som er tenåring og kjapp i kjeften, og som har hele verden imot seg. Både Vernon, hovedpersonen i Vernon God Little, og Holden, hovedpersonen i The catcher in the rye, føler seg annerledes enn andre på sin alder. Begge er fritenkende, og forelsket i en jente de ikke kan få.

Likevel er de ikke helt like. Vernon God Little er hakket mørkere. Det er derfor jeg liker den. Du blir ikke tatt med på en reise, du blir dratt med, du leser videre selv om det ikke ser lyst ut. Du føler med Vernon, du føler deg hjelpeløs når han er det (og det er ofte) og du føler deg trist når han er trist. 

Anbefaling:

Jeg anbefaler denne boka for gutter, mellom 15 og 17 år gamle. Den passer best for gutter, siden den kan til tider fremvise jenter som dårlige personer. Du behøver ikke å være en ihuga leser for å lese denne boken, siden den bare er 277 sider lang. Jeg vil anbefale å lese den på originalspråket, engelsk, men hvis du ikke ønsker det, er det fult mulig å lese den norske oversettelsen. Ifølge nrk, skal oversettelsen være litt tam, siden det ikke finnes like mange uttrykk på norsk som på engelsk. Vernon blir litt tammere i språket sier de.

- Vetle, elev ved Hov ungdomsskole. Er boka noe for deg? Trykk på bildet av boka for å låne eller bestille/reservere den.

 

 

 

 

 

Publisert
15.05.2017
Sist endret
22.05.2017

Kontakt biblioteket

Telefon
32 11 75 00

E-post
bibliotek@ringerike.kommune.no 

Besøksadresse (Se kart)
Hønefoss bru 1E
(Sentrumskvartalet)
3510 Hønefoss

Postadresse
Postboks 154, Sentrum
3502 Hønefoss


 

Filmbib

 


Betjente åpningstider – Hovedbiblioteket
man og fre: 11.00-15.30
tirs, ons og tors: 11.00-18.30
lør: 10.00-14.00

Selvbetjent åpningstid
9-21 alle dager. 

I ferier kan det være endrede åpningstider, følg med på egne annonseringer

Bli kjent med
"Historien her vi bor"send siden som epost Tips noen om denne siden

Betjent åpningstid i påsken


                                 
Google
Tilpasset søk