Is og spenning for barn i Ringerike bibliotek

Oj, så mange! Dette var kommentaren da barna, som hadde vært med på leselystkampanjen Sommerles, regnet ut hvor mange bøker de faktisk hadde lest til sammen i løpet av sommerferien. Mer enn 728 bøker har de 91 barna lest. Fantastisk!

Linn T. Sunne underholder på isfestMandag ettermiddag var det tid for isfest for barna som har vært med på leselystkampanjen Sommerles som Ringerike bibliotek arrangerer. Kampanjen startet opp i begynnelsen av juni, og har pågått i hele sommer. Både barn og foreldre har vært innom og spurt etter lesepass og boktips. Mange barn har vært superivrige, og allerede i slutten av juni hadde flere lest hele åtte bøker og var klare for isfest. Ett av barna var faktisk så ivrig at hun like godt fulltegnet to lesepass – og har dermed lest over 20 bøker i sommerferien. Det er rett og slett imponerende og mye, mye mer enn undertegnede bibliotekar har greid.

Det var spennende for oss som jobber på biblioteket å gå gjennom alle lesepassene for å se hva barna faktisk har lest i sommer. Vi fortalte litt om hva vi oppdaget, og både barn og foreldre likte å høre hva de andre hadde lest. Flest barn leser bøker som er spennende, litt skumle eller morsomme, men noen leser også faktabøker. Blant faktabøkene er det helst bøker om dyr og menneskekroppen som er blitt lest. Det er også veldig populært å lese bøker som er skrevet som ei dagbok. Serier som «En pingles dagbok», «Donutdagbøkene» og «Dustedagbøkene». «Dagbøkene» om Oda av Nina E. Grøntvedt er også utlånt hele tiden. Rampete Robin leses fortsatt av mange.

Lars Joachim Grimstad har skrevet to bøker om gutten Finn Fahr og hans venner og familie. Dette er bøker som inneholder det meste - humor, spennende, vennskap – og har blitt lest av mange selv om den første kom for bare knappe to år siden. Finn sin far er egentlig taxisjåfør med tidenes lengst hentesveis. En dag bestemmer faren seg for å bli Norges nye statsminister fordi han synes det er for lite potetgull og for mye luft i potetgullposene. Men mystiske og ubehagelige ting skjer også i «Barna som forsvant» og «Solkongen».

For de minste barna er Albert Åberg fortsatt populær. Bøkene til Anne Gutman om Karsper og Lisa leses mye. For de barna som ikke har lest så lenge selv, er det seriene «løveunge», «lesehesten» og «lesestart» med flere som blir lest mest. Dette er alle serier som er tilrettelagt for dette lesenivået med korte setninger og lite vanskelige ord.  En jente fortalte at hun hadde lest «Æsj!» av Reidar Kjelsen. Hun fortalte at boka var fin. «Den var både morsom og ekkel, og handler om ei rar flue», fortalte hun.

Coop Mega i Hønegata spanderte is på alle barna. De ble delt ut før forfatter Linn T. Sunne fortalte om hvordan det er å være forfatter, og underholdt med høytlesning. Barna fikk også muligheten til å stille spørsmål til Linn, både om hennes forfatterskap og om bøkene hun har skrevet. Det var mange som lurte på ting rundt det å være forfatter. Linn svarte på spørsmål som «Hvor lang tid tar det å skrive en bok?», «Hvor får du alle fortellingene fra?» og «Hvordan får du til de harde permene på utsiden av boka?»

Linn leste hele den nye boka si, «Tunellen», høyt for barna.
De fikk lov til å sette seg helt framme, rett ved siden av Linn. Barna ble dratt inn i fortellingen av selve fortellingen, måten Linn leste på, og at de fikk svare på spørsmål underveis. Det ble en stemningsfull og  spennende avslutning på kvelden.

Alle diplomene var hengt opp på veggen i biblioteket, og barna leitet ivrig fram sin diplom fra de lange rekkene med diplomer. Isfesten ble avsluttet med at barna fikk låne med seg bøker hjem.

Linn T. Sunne har nok fått enda flere lesere etter denne kvelden, for alle bøkene hennes ble revet bort.

02.09.2014
11.05.2015