Gå til innhold Gå til søk

Intim stemning på Bokgalla

Småbordene var pyntet med høstfarger, levende lys og forlagenes bokkataloger da Norli, Hønefoss og Ringerike bibliotek arrangerte Bokgalla i biblioteket.

I samarbeid med Norli, Hønefoss har vi arrangert Bokgalla i biblioteket. Vi hadde pyntet med høstfarger og levende lys. Vi hadde satt fram småbord, det var gratis inngang og publikum fikk seg en kopp kaffe/te og litt å bite i, mens de fikk servert smakebiter på årets bokhøst. Representanter fra tre av de største forlagene i Norge var til stede – Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug. Det ble en svært hyggelig og underholdende kveld. Det var dessverre få til stede, men vi tror de som kom fikk en fin opplevelse. Dette er noe vi har lyst til å gjøre igjen! Her er noen ganske få av de bøkene som ble presentert:

Alle de tre forlagene hadde stor tro på debutantene sine.

Dødelige dråperAschehoug fremhevet Dødelige dråper av Sidsel Dalen. Dagbladets anmelder har sagt om denne thrilleren at den får James Bond til å fortone seg som stillferdig. Den handler om norsk oljebransje i utlandet, og her er det høyt tempo og lite grubling. Hovedpersonen er journalisten Mia Mikkelsen som i stedet for å si ja til en sluttpakke, sier ja til et tilbud om å dekke det norske oljeeventyret i Brasil. I Rio oppdager hun at den angivelige bærekraftige forvaltningen av oljeforekomtene under Amazonas’ regnskog i realiteten er en kynisk profittindustri som går over lik for å få opp det svarte gullet.

Kom aldri nærmereCappelen Damm mente Sondre Midthun er en forfatter vi kom til å høre mye mer fra i framtiden. I høst debuterer han med romanen Kom ikke nærmere. Dette er en mørk roman hvor en smertelig far-sønn-relasjon står sentralt. Her møter vi en sønn som går på nåler, styrt av farens uberegnelighet. Dette er sårt, men samtidig greier Midthun å formidle farsfiguren på en måte som gjør at vi også får vondt av ham. Det gjør vi selv om faren drukner sønnens hund og brenner alle familiebildene, mens moren bare skygger unna.

Et spørsmål og beskyttelseOlav W. Rokseth gir ut Et spørsmål om beskyttelse på Gyldendal. Rokseth er en erfaren journalist som i høst gir ut sin første roman. Dette er en spenningsroman hvor den ytre handlingen foregår delvis i Norge og delvis i Libanon. Dette er en spenningsroman hvor man jakter på en islamistisk terrorist, samtidig som det er et psykologisk drama. Hovedpersonen David Anderson sliter med traumer etter at familien hans ble drept i Beirut. Han blir involvert i PST sin jakt på terroristen. Snart viser det seg at han også har sin egen agenda …

Flere faktabøker ble også presentert på Bokgallaen. Her var det alt fra bøker om interiør, til kokebøker til bøker om strikking. Det har også kommet og kommer flere spennende biografier i høst.

TungtvannssabotøreneAschehougs representant snakket varm om Tungtvannssabotøren av Gunnar Myklebust. Denne boken er blant annet bygget på samtaler med Joachim Rønneberg, lederen for tungtvannsaksjonen på Venmork under 2. verdenskrig. Den tyske General von Falkenhorst skal ha uttalt at dette var ” Den mest vellykkede sabotasje under krigen”. Det er første gang Rønneberg har uttalt seg noe særlig om de aksjonene han var med på under krigen. Han ville ikke være med på filmen om tungtvann, og har ikke villet ha sin historie skrevet. Heller ikke nå, skriver NRK-journalisten Gunnar Myklebust i forordet til denne dokumentaren om Rønneberg, Den er bygget på tidligere stoff om aksjonen, stoff fra arkiver i London, tidligere radio-intervjuer, og samtaler med en svært beskjeden 92 år gammel Rønneberg.

Redningsmenn og lykkejegereEn annen spennende, og jeg tror også morsom bok, er Redningsmenn og lykkejegere av Roy Andersen. Denne gis også ut på Aschehoug. Her går det fram at norske reinsdriftssamer var med på å skape myten om julenissen og hans reinsdyr. Det handler om 113 personer, hovedsakelig reindriftssamer, som på slutten av 1800-tallet dro fra Finnmark til Alaska. På oppdrag fra den amerikanske regjeringen skulle de hjelpe inuittene å starte reindrift slik at de ikke led hungersnød. Forfatter Roy Andersen konkluderer med at samenes reinsdyr formet verdens oppfatning av julenissen.

Ildsjelen Vidar BøeÅgeGyldendal kommer med to spennende biografier. Den ene er Ildsjelen – Historien om Vidar Bøe av Håvard Rem. Bøe fikk prisen "Årets ildsjel" 2010. Vi får blant annet høre om oppveksten i Østfold, om tapet av sønnen Anders, og om stiftelsen av Østmarka IL - et idrettslag for unge som har falt utenfor samfunnet.Den andre er biografien om Åge Aleksandersen skrevet av Ole Jacob Hoel. Åge Aleksnadersen har reist landet rundt i 40 år og sangene hans har blitt folkeeie. Selv om du ikke digger Åges trønderrock, kan du virkelig bli fasinert av mannen og historien bak musikken hans. Her kommer vi under huden på en følsom mann som er besatt av sine egne drømmer. Vi får lese om da han ble kastet ut av skolekorpset. - Dirigenten kom til moren hans og sa at Åge var totalt umusikalsk, og om da han ville vrake ”Lys og varme” og ”Levva livet”.

Lille Ting og Tung og TrangForlagene hadde også barnebøker med på programmet. Cappelen Damm har en fantastisk serie om den knalltøffe lille jenta LilleTing. Lille Ting spiser ABC, Lille Ting teller til 12 og sist nå i høst Lille ting og Tung og Trang. I denne siste boken er det motsetninger som læres. Serien er skrevet og illustrert av barnebokdebutant Nhu Diep. Dette er en annerledes, humoristisk og fargesterk småbarnsserie som vi tror både foreldre og barn vil elske.

Dyrenes karnevalEn annen spennende billedbok fra Cappelen Damm er Mariann Dubucs bok Dyrenes karneval. Dyrene er invitert på karneval. Husk kostyme, står det på lappen! Løven kler seg ut som… elefant. Og elefanten kler seg ut som… papegøye. Papegøyen kler seg ut som … skilpadde. Og skilpadden kler seg ut som … Rødhette.

Dette er en tykk og god bildebok full av farger og humor. Marianne Dubuc er en kanadisk illustratør med flere kritikerroste bøker bak seg. Dyrenes karneval er hennes andre bok på norsk. Kartongboka I huset mitt (2010) er like tykk, fantasifull og fargerik.

Publisert
17.10.2011
Sist endret
01.02.2012

Kontakt biblioteketsend siden som epost Tips noen om denne siden
                                 
Google
Tilpasset søk