Fortsatt fine badevannsprøver fra Steinsfjorden

Temperaturen frister kanskje ikke til bading nå i oktober, men vannprøver tatt i Steinsfjorden 10. oktober viser lave verdier av blågrønnalger. Det er fortsatt helt trygt å bade i fjorden.

Det er NIVA som tar prøver fra hovedstasjonen i Steinsfjorden og årets siste prøver ble tatt 10. oktober.

NIVA låner båt av Arbeidssenteret i Hole og de kunne observere  mye cyanobakterier i vannoverflaten i sørlige deler av Steinsfjorden da de kjørte ut på fjorden for å ta prøver.

Ute ved hovedstasjonen var det en del cyanobakterier i overflaten, men ikke så mye som inne ved land.

Det ble tatt med en ekstra prøve fra området nært land ved Arbeidssenteret. Både i denne prøven og prøvene tatt ute ved hovedstasjonen, var det dominans av en type cyanobakterie som heter Woronichinia. Det var altså ikke Planktothrix som ofte dominerer i Steinsfjorden, men også Woronichinia forekommer i Steinsfjorden.

Det ofte sånn på denne tida av året at cyanobakterier i vannet samles på overflaten og drifter inn mot land. Det blir da på en måte oppkonsentrert på overflaten og det blir seende grønt ut.

Det ble ikke påvist microcystin (cyanotoksin) i prøvene fra 0-7 meter og 8-14 meter fra hovedstasjonen. Vi kunne heller ikke påvise microcystin i prøven som ble tatt i området nært land ved Arbeidssenteret.

18.10.2017
18.10.2017

Ringerike kommune

Servicetorget