Nye tilfeller av omgangssyke på Ringerike

I løpet av de siste dagene har det vært nye tilfeller av omgangssyke blant gjester ved Klækken hotell. Det er en vanskelig utfordring og hotellet har nå besluttet å ikke ta inn nye gjester for en periode.

Det mistenkes samme smittestoff som i februar 2017, norovirus.  Det er ikke uvanlig at det kommer nye tilfeller etter større utbrudd med norovirus på overnattingssteder.

- Vi har fulgt situasjonen tett i samarbeid med hotellet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet, sier kommuneoverlege Karin Møller. Hotellet har fulgt alle de råd jeg har gitt og gjort flere tiltak for å hindre nye tilfeller.
- Alle parter har bidratt i forsøktet på å identifisere tiltak og årsaksforklaringer, forsetter kommuneoverlegen.  Hotellet har i tillegg vært aktive bidragsytere med informasjon og redegjørelser

Utbrudd med norovirus er en utfordring for hoteller, cruiseskip og helseinstitusjoner, og utbruddene er kjent for å være vanskelige å begrense. Til tross for de iverksatte tiltak på hotellet kan det se ut som det fortsatt pågår smitte blant gjestene.

- Mattilsynet har i sine gjennomganger ikke funnet indikasjon på at kilden til smitten er i maten, og vi mistenker derfor at smitten skyldes kontaktsmitte, altså kontakt mellom mennesker direkte og indirekte, sier Karin Møller. Smitten må «inn i munnen» for å gi sykdom. Håndvask er derfor et svært viktig tiltak for å forebygge omgangssyke og jeg anbefaler alle  å vaske hendene grundig med såpe og vann før man spiser og etter at man har vært på toalettet, sier kommuneoverlegen.

Klækken hotell har nå besluttet å ikke ta inn nye gjester for  en periode.

- Utbrudd med norovirus er vanskelige å håndtere i tillegg til at de er seiglivete. Typisk vil utbrudd gradvis dø ut, men det forutsetter at det ikke tilføres ny smitte. Vi vet at det er mye norovirus-aktivitet generelt i mange miljøer nå, noe som gjør utfordringen mer komplisert, avslutter Karin Møller

Brosjyre om utbrudd av novovirus finner du her: https://www.fhi.no/publ/eldre/norovirusutbrudd---brosjyrer-oppdat/

Smittevernveileder om norovirusinfeksjon finer du her:  https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/norovirusenteritt---veileder-for-he/

Ved spørsmål om utbrudd av novovirus, ta kontakt med  Karin Møller, kommuneoverlege i Ringerike kommune.

16.03.2017
18.04.2017